top of page

Tarkkuutta viimeistä yksityiskohtaa myöten: muotoilijan ajatukset muuttuvat Audi Q4 e-tronin metallipinnoiksi järeillä työkaluilla

Antti Liinpää

MAY. 07, 2021

Muotoilijan ajatukset muuttuvat Audi Q4 e-tronin metallipinnoiksi järeillä työkaluilla . Koriprässit painavat jopa 47 tonnia ja tuottavat 1 600 tonnin paineen. Jokaisen yksittäisen työkalun valmistamiseen tarvitaan kymmeniä tuhansia työtunteja ja satoja erilaisia osia.

Muotoilijan ajatukset muuttuvat Audi Q4 e-tronin metallipinnoiksi järeillä työkaluilla . Koriprässit painavat jopa 47 tonnia ja tuottavat 1 600 tonnin paineen. Jokaisen yksittäisen työkalun valmistamiseen tarvitaan kymmeniä tuhansia työtunteja ja satoja erilaisia osia.

Audi Q4 e-tron -mallit valmistetaan tarkkojen standardien mukaan

Huomiota herättävät linjat, sileät pinnat ja katseen vangitsevat quattro-muodot – Audi Q4 e-tron on täyssähköautojen muotokielen uusi kehitysaskel. Kompakti SUV tuo Audi Q4 -konseptiautossa vuonna 2019 esitellyt linjat sarjatuotantomalliin. Audin työkaluista ja laitteista vastaavan tiimin vastuulla on muuntaa suunnittelijoiden ideat tuotantoon ja siirtää tunne-elämykset metallilevyjen muotoihin äärimmäisellä tarkkuudella. Työkalujen valmistuksella on äärimmäisen tärkeä rooli Audin laatustandardien saavuttamisessa: tarkkuuden on oltava millimetrin tuhannesosan luokkaa.

Kiehtovaa tarkkuutta: Audi Q4 e-tronin kylkipaneeli

Audi Q4 e-tronin ilmeikäs SUV-muotoilu kiehtoo, katsoipa sitä keulasta, sivusta tai auton takaosasta. Coupé-henkinen kylkipaneeli, joka tuo heinäkuussa 2020 esitellyn konseptiauton linjat sarjatuotantomalliin, on erinomainen esimerkki ajoneuvovalmistuksen kompleksisuudesta. Suurimmat tekniset haasteet kohdattiin auton takaosassa, jossa D-pilari sulautuu saumattomasti katon reunaan ja takaspoileri kurottaa vastakkaiseen suuntaan. Takaosan muodokas, takapyörän päältä alkava kanttaus kaartuu auton taakse ja jatkuu yhä kapeampana takavalojen yläpuolelle. Kaikki korin kaarteet ja linjat on toteutettu moitteettomasti ja äärimmäisellä tarkkuudella.

Tästä vastaa Audin työkaluvalmistustiimi, joka muuntaa suunnittelijoiden vision todellisuudeksi. Työmenetelmien suunnittelijat ovat mukana jo suunnittelun varhaisessa vaiheessa ja he tarkastelevat jatkuvasti ehdotusten toteuttamismahdollisuuksia. Koordinointi ja kehitys tehdään useimmissa tapauksissa digitaalisesti tietokoneilla. Audi Q4 e-tronin osalta Audin kahden Saksan tehtaan työkaluvalmistajat jakavat työn: Ingolstadtin asiantuntijat vastaavat kylkipaneeleista, ovista ja katosta, kun taas Neckarsulmin tiimi vastaa konepellistä ja takaluukusta.

Valurautajättiläinen: 4,50 metriä pituutta ja painoa jopa 47 tonnia

Työkalujen valmistuksessa käytännön monimutkaiset vaatimukset kohtaavat tinkimättömän tarkkuuden ja kovan metallin. Jokainen kylkipaneelin valmistukseen käytetty koriprässi on todellinen valurautajättiläinen: noin 4,5 metriä pitkä, 2,40 metriä leveä, 1,35 metriä korkea ja 47 tonnin painoinen. Työkalut ovat kymmenien tuhansien tuntien käsityön tulos ja ne voivat muodostua jopa 500 yksittäisestä osasta: useiden tonnien painoisia täyttö- ja käsittelyalustoja, aihioiden pidikkeitä, leikkureiden ja lävistimien teriä. Yhden ison työkalusarjan kokoaminen kestää useita kuukausia.

Valmiit työkalut asennetaan ensin yksivaiheisiin koeprässeihin ja sitten suureen prässilinjastoon – suurin osa niistä alun perin Audin tehtaalla Ingolstadtissa, mistä ne kuljetetaan Audi Q4 e-tronia valmistavalle Zwickaun tehtaalle. Tässä välissä on lukuisia optimointivaiheita, usein kyse on vain muutamasta millin tuhannesosasta. Onko metallilevyn kaaressa pieni painauma tai kohouma? Onko osissa – tuskin havaittavia – ohentumia tai ryppyjä jossain tuotantoprosessin vaiheessa? Nykyaikaisista optisista mittausjärjestelmistä saa tarkkaa tietoa, mutta ne eivät silti voi korvata tarkkaa ihmissilmää, herkkiä sormenpäitä ja ymmärrystä siitä, miten metallilevy käyttäytyy puristuksessa.

Kuusi tahtia: koripaneelien sarjatuotanto

Sarjatuotannon käynnistyttyä Zwickaun korituotantolinjat tarvitsevat kylkipaneelin muodostukseen kaikkiaan kuusi tuotantovaihetta, joista jokaisessa käytetään erikoistyökalua. Pihdit siirtävät komponentit työstövaiheesta toiseen. Ensimmäinen työkalu piirtää levyyn halutun muodon ja seuraavia työkaluja käytetään levyn leikkaamiseen: esimerkiksi sivuikkunoiden alueiden hienostuneet reunat ja linjat, asennusreiät, monimutkaiset leikkaukset - metallilevyjen sisäpuolella olevat taitokset ja muotoilut, jotka ovat välttämättömiä korirakenteen myöhäisemmissä liitosprosesseissa. Koska metallilevy pyrkii aina palautumaan alkuperäiseen muotoonsa, sitä muotoillaan hieman lisää jokaisessa työvaiheessa. Alun perin litteästä aihiosta tulee lopulta kolmiulotteinen komponentti, tarkasti ja tunteisiin vetoavasti muotoiltu.

--

KaaraTV:n arvosisällön jäsenyys eli kaikki uudet Antti Liinpään KaaraTV-ohjelmat ja -videot sekä uusi KaaraTV Magazine on tarjolla AnttiTV-palvelussa. Klikkaa linkistä:

https://anttitv.com/store

bottom of page