Honda CR-V Hybrid Suomeen

Honda on aloittanut odotetun uuden CR-V:n hybridiversion myynnin. Valmistajan mukaan bensiinimoottorisen version tapaan CR-V Hybridissä on mainiot tilat ja sekä ajo-ominaisuudet että mukavuus ovat nousseet uudelle tasolle. Honda CR-V Hybridin hinnat alkavat 40 350,72 eurosta ja sen myötä mallisarjaan tulee etuvedon ja automaattivaihteiston yhdistelmä. Alta tiedotteesta voit halutessasi lukea, minkälainen auto on kyseessä Hondan silmin katsottuna.

TIEDOTE 29.1.2019


Uusi viidennen sukupolven Honda CR-V tuo ensimmäistä kertaa eurooppalaisten saataville itselataavan hybriditekniikan katumaasturiin asennettuna. Valmistajan mukaan bensiinimoottorisen version tapaan CR-V Hybridissä on mainiot tilat ja sekä ajo-ominaisuudet että mukavuus ovat nousseet uudelle tasolle. Honda CR-V Hybridin hinnat alkavat 40 350,72 eurosta ja sen myötä mallisarjaan tulee etuvedon ja automaattivaihteiston yhdistelmä.

Honda oli rohkea edelläkävijä, kun se esitteli ensimmäisen CR-V:n vuonna 1995. Katumaasturit olivat vasta tulossa valloittamaan markkinoita ja Honda otti oitis paikan uuden autoluokan kärjessä. Neljän ensimmäisen sukupolven aikana CR-V on noussut maailman suosituimmaksi katumaasturiksi*. Honda CR-V:n myynti ylittää pian kymmenen miljoonan auton rajan. Uuden viidennen sukupolven CR-V:n avulla Honda haluaa säilyttää asemansa markkinajohtajana.


Euroopassa CR-V kattaa neljänneksen Hondan myynnistä. Suomessa tämän katumaasturin merkitys on vielä paljon suurempi. Honda CR-V on ollut vuosikausia maamme eniten myyty nelivetoinen katumaasturi. Suomessa on liikenteessä yli 25 000 CR-V:tä.


Hybridin hillitty ulkokuori


Honda on pitänyt CR-V:n kehityksessä koko sen mallihistorian ajan linjan, jonka mukaan auton ulkonäköä kehitetään maltillisesti. Toisin sanoen vallankumouksellisten muutosten sijaan autoa modernisoidaan ja rakennetaan harkiten.


Näin tehtiin myös viidenteen sukupolveen siirryttäessä, sillä uusi CR-V on helppo tunnistaa. Näin siitäkin huolimatta, että autossa kaikki on täysin uutta perusrakennetta myöten. Muotoilussa on pyritty alhaiseen ilmanvastukseen, jolla vähennetään niin melua kuin kulutusta. Hondan omien mittausten mukaan CR-V:n ilmanvastuskerroin on kilpailijoita alhaisempi.


Uusi CR-V on edestä katsottuna helppo tunnistaa Hondan uudistuneeseen tuoteperheeseen kuuluvaksi. Vakiona on kaikissa varustetasoissa muun muassa LED-ajovalot Sivulinjassa korostuu aiempaa pidempi 2,662 metrin akseliväli, sekä korkeampi kylkilinja. Uudessa CR-V Hybridissä on aina 18-tuumaiset pyörät, jotka korostavat auton voimaa ja jyhkeyttä.


Tuulitunnelissa hiotut aiempaa jykevämmät muodot päättyvät auton perään, jota hallitsevat tyylikkäät, lähes veistokselliset takavalot, jotka CR-V:n ylellisyyttä korostava kromilista yhdistää toisiinsa. Kaksoispakoputki antaa viestin parantuneesta suorituskyvystä ja muistuttaa siitä, että jokaisessa Hondassa on ripaus urheilullisuutta. Hybridimerkit auton lokasuojissa ja takaluukussa viestittävät auton taloudellisuudesta.


Hybrid on aina viisipaikkainen


Honda on nostanut CR-V:n sisustuksessa käytettävät materiaalit entistä korkeammalle tasolle. Kaikki tärkeimmät pinnat ovat pehmeäpintaisia ja miellyttäviä koskettaa. Ohjaamo on aiempaa ergonomisempi hallintalaitteiden erinomaisella sijoittelulla, minkä lisäksi niiden määrää on vähennetty. CR-V Hybridissä vaihteita käytetään perinteisen vaihdevalitsimen sijaan samanlaisilla painonapeilla kuin NSX-urheiluautossa.


Ajaja saa helposti kaiken tarvitsemansa tiedon, sillä mittaristossa on täysin uusi kuljettajan

7-tuumainen värillinen informaationäyttö (DII = Driver Information Interface). Näytön ylemmästä osasta voi seurata akuston energiavirran käyttöä, eli latautuuko vai kuluttaako akku. Näytössä on digitaalisen nopeusmittarin lisäksi polttoainemittari ja akun varaustilan ilmaisin. Informaationäytön alempaan osaan voi valita haluamansa tiedot, esim. navigaattorin ohjeet, audion tiedot, älypuhelimen yhteystiedot tai AWD-järjestelmän tilan.


Täysin uudelleen suunniteltu Honda CR-V on huomattavasti aiempaa tilavampi, vaikka korin mitat ovat pääpiirteissään ennallaan. Takana on peräti 50 mm enemmän jalkatilaa kuin ennen, minkä huomaa helposti ja samalla myös hartia- ja pääntilat ovat kasvaneet.

Hybridin tavaratila on lattian alle asennettujen akkujen takia hieman bensiinimalleja pienempi, mutta erittäin selkeämuotoista tilaa on edelleen peräti 497 litraa. Taittamalla takaistuimet eteen tila kasvaa melkein 1,7 kuutiometrin kokoiseksi ja lattiapinnan pituus on 1 830 mm eli 250 mm enemmän kuin edellisessä CR-V:ssä. Saatavana on sähkökäyttöinen takaluukku, joka aukeaa käsin koskematta heilauttamalla jalkaa puskurin alla.


Itselataavalla i-MMD -hybriditekniikalla hiljaisuutta ja vaivattomuutta


Ensimmäisessä Euroopassa myytävässä hybridikatumaasturissaan Honda tarjoaa asiakkaille edistyksellistä tekniikkaa. Honda hybridijärjestelmän sydämenä on itselataava i-MMD-tekniikka (intelligent Multi-Mode-Drive). i-MMD yhdistää kaksi sähkömoottoria, älykkään ohjausyksikön, Atkinson-työkiertoperiaatteella toimivan bensiinimoottorin, litiumioniakuston ja innovatiivisen voimansiirron saumattomasti toimivaksi järjestelmäksi.


CR-V Hybridissä on taloudellinen 2,0-litrainen i-VTEC Atkinson bensiinimoottori, jonka suurin teho on 107 kW (145 hv)/6 200 r/min. Sähkömoottori tuottaa tehoa 135 kilowattia (184 hv) javääntöä 315 Nm. Hybridivoimalinjasto kiihdyttää CR-V Hybridin nollasta sataan etuvetoisena 8,8 ja nelivetoisena 9,2 sekunnissa. Huippunopeus on molemmissa rajoitettu 180 km/h.


Etuvetoisen CR-V Hybridin yhdistetty kulutus on 6,9 litraa sadalla (WLTP) ja hiilidioksidipäästö 156 g/km. Nelivetoisen CR-V Hybridin kulutus on 7,3-7,4 l/100 km ja vastaavasti hiilidioksidipäästöt 166-168 g/km.


Hondan ainutlaatuinen i-MMD-teknologia on nimensä mukaisesti älykäs, sillä se vaihtaa kolmea ajotilaa täysin automaattisesti tilanteen mukaan pyrkien mahdollisimman alhaiseen kulutukseen. Käytössä ovat sähköajo (EV Drive), hybridiajo (Hybrid Drive) ja polttomoottoriajo (Engine Drive).


EV Drive -ajotilassa sähkömoottori saa virtansa pelkästään litiumioniakusta, jonka voimalla auto liikkuu. Hybrid Drive -ajotilassa bensiinimoottorin voima menee generaattorina toimivalle sähkömoottorille, jonka kautta voima välitetään pyörille voimaa välittävälle sähkömoottorille. Engine Drive -ajotilassa kytkin lukitsee bensiinimoottorin antamaan voimaa suoraan pyörille.


Taajamassa ajettaessa CR-V Hybridin tekniikka käyttää pääosin Hybrid Drive ja EV Drive -ajotiloja. Hybrid Drivella liikuttaessa bensiinimoottoria voidaan käyttää myös generaattorin kautta akkujen lataamiseen. EV Driven avulla voidaan ajaa enimmillään noin kaksi kilometriä täysin päästöittä.


Maantiellä ja suurissa nopeuksissa Engine Drive on taloudellisin ajotila. Se voi saada tarvittaessa, esim. kiihdytettäessä tai jyrkässä ylämäessä lisävoimaa sähkömoottorilta.

Tasaisella 60 km/h nopeudella ajettaessa CR-V Hybrid toimii yleensä yli puolet ajasta EV Drive -ajotilassa. Kun vauhti nostetaan sataan kilometriin tunnissa, EV Drive -ajotila on käytössä noin kolmasosan ajasta. Saavuttaakseen huippunopeutensa CR-V Hybrid käyttää Hybrid Drive -ajotilaa.


Honda CR-V Hybridin ”aivot” on i-MMD-järjestelmä, joka päättää kaiken aikaa ajotilan käytöstä. Järjestelmä vaihtaa automaattisesti eri ajotilojen välillä parhaan mahdollisen hyötysuhteen saavuttamiseksi niin, ettei sitä huomaa matkustamossa.


Innovatiivinen voimansiirto


Perinteisen mekaanisen vaihteiston sijaan CR-V Hybridissä on yksi kiinteä välityssuhde, joka yhdistää pyörivät komponentit keskenään. Tällä uudella tekniikalla voima saadaan siirrettyä ilman perinteisiä voimansiirron häviöitä. Kokonaisuus on myös kooltaan huomattavasti kompaktimpi kuin perinteinen planeettapyörästöön perustuva CVT-vaihteisto.


CR-V Hybridissä on ohjauspyörässä samanlaiset siivekkeet kuin automaattivaihteisissa CR-V-malleissa. Niillä säädellään hidastuvuuden voimakkuutta. Vasemmanpuoleisella siivekkeellä lisätään neliportaisen järjestelmän hidastuvuutta, ja oikeanpuoleisella siivekkeellä puolestaan vähennetään hidastuvuutta. Toimintaa voi seurata mittariston inforuudusta. Hidastuksen aikana kerätään energiaa talteen ja sillä ladataan litiumioniakkua.


Ajoasennossa (D) ylimääräinen hidastuvuus on mukana vain väliaikaisesti, ja se poistuu automaattisesti käytöstä, kun kiihdytetään tai ajetaan tasaisella nopeudella. Kun ollaan Sport-ajotilassa, siivekkeillä valittu hidastuvuus on käytössä siihen saakka kunnes ajaja peruuttaa sen.


Paras CR-V tiellä ja sen ulkopuolella


CR-V:n kori on sekä kevyempi että jäykempi kuin aiemmin, mihin on päästy lisäämällä erilaisten suurlujuusterästen käyttöä korissa edellisen sukupolven yhdeksästä prosentista 36 prosenttiin. Sekä korin vääntö- että taivutusjäykkyys ovat kymmeniä prosentteja aiempaa suuremmat, mikä luo hyvän perustan erinomaisille ajo-ominaisuuksille sekä korkealuokkaiselle matkustusmukavuudelle.


Yhtenä tärkeänä tekijänä hyvälle ajettavuudelle on alhaalla sijaitseva painopiste. Se on pysynyt ennallaan, vaikka CR-V Hybridin maavara on kasvanut 27 mm edelliseen CR-V:hen verrattuna. Se on etuvetomalleissa 184 mm ja nelivetomalleissa 194 mm.


Alustassa on edessä joustintuet ja ohjaus on toteutettu muuttuvavälityksisellä sähkötoimisella tehostuksella. Ohjaustehostin on säädetty CR-V-malliin sopivaksi eurooppalaisten kuljettajien mieltymysten mukaan. Ohjaus on tarkka ja antaa hyvän tuntuman tiehen. Ohjauksesta on tehty aiempaa nopeampi, ja ohjauspyörän kierroksia on urheiluautomaisesti vain 2,3.


Takana on täysin uusi monivarsituennalla toteutettu jousitus. Sen avulla taataan hyvä suuntavakavuus suurissakin nopeuksissa sekä erinomainen matkustusmukavuus. Mukavuutta edesauttavat myös hydrauliset jousituksen puslat sekä edessä että takana, jollaisia käytetään yleensä vain edustusluokan autoissa. Mukavuuteen liittyy vielä huolellinen värinöiden ja muiden häiriöiden poistaminen sekä kaikissa malleissa vakiona oleva aktiivinen melunvaimennus.


CR-V:ssä on nyt ensimmäistä kertaa Hondan Agile Handling Assist (AHA), elektroninen vakautusjärjestelmä, joka on säädetty erityisesti tätä autoa varten. Järjestelmä toimii VSA-ajonvakautuksen kautta. Se aktivoi ajajalle huomaamattoman kevyen jarrutusvoiman sen puoleiseen etupyörään, mihin ohjauspyörää käännetään kaarteessa. AHA:n avulla auto reagoi herkemmin ja kääntyy huomattavasti ketterämmin.


Honda on säätänyt jatkuvaa AWD-nelivetojärjestelmää (Real Time AWD with Intelligent Control System™) niin, että se toimii entistä tehokkaammin etenkin hankalissa tilanteissa. Nyt moottorin väännöstä saadaan tarvittaessa suurempi osa takapyörille. Muutosten myötä CR-V:n mäennousukyky ja etenemiskyky liukkaalla ovat parantuneet merkittävästi.


Tasa-arvoista korkealuokkaista turvallisuutta


Monessa automallissa turvallisuutta parantavat, kuljettajaa avustavat järjestelmät tulevat vakiovarusteiksi vasta paremmissa varustetasoissa. Hondan perustaja, Soichiro Honda arvosti turvallisuutta ja hän halusi olla tasapuolinen. Honda noudattaa perustajansa filosofiaa, minkä takia monipuolinen Honda Sensing -turvavarustepaketti on vakiona kaikissa CR-V-malleissa.

Honda Sensing-turvapakettiin kuuluvat aktiivinen törmäyksen varoitusjärjestelmä, etutörmäysvaroitin, kaistavahti, kaistavaroitin, kaista-avustin, nopeuteen mukautuva vakionopeudensäädin älykkäällä nopeudenrajoittimella sekä liikennemerkin tunnistus. Lisäksi uuden Honda CR-V:n vakiovarusteisiin kuuluvat mm. hätäpuhelujärjestelmä ja ajonvakautuksen yhdistettynä myös perävaunun vakautusjärjestelmä.

Kaikissa CR-V-malleissa, Comfort-varustetasosta alkaen, on kattavan turvavarustelun lisäksi paljon mukavuutta lisääviä yksityiskohtia kuten aktiivinen melunvaimennusjärjestelmä, automaatti-ilmastointi, sähkökäyttöiset ikkunannostimet ja LED-ajovalot pesimillä. Vain etuvetoisena saatavan Comfort Hybridin hinta on 40 350,72 euroa.


Elegance-varustetasossa ikkunat voidaan avata tai sulkea avaimenperästä, jolla voi myös taittaa peilit koria vasten. Varusteisiin tulee Honda CONNECT navigaattorilla, jossa on 7-tuumainen kosketusnäyttö. Pysäköinnissä auttavat pysäköintitutkat edessä ja takana sekä peruutuskamera. Myös sadetunnistin ja parempi äänentoistojärjestelmä kuuluvat Elegance-varusteluun. Hinta on etuvetoisena 42 160 ja nelivetoisena 49 400,28 euroa.


Lifestyle-varustetaso lisää CR-V:hen kattokaiteet, tummennetut takaikkunat ja älyavaimen. Nahkaverhoilu tuo matkustamoon ylellisyyttä ja tunnelmavalot varmistavat miellyttävän valaistuksen. Turvallisuutta parantavat entisestään kuolleen kulman avustin, poikittaisliikennehälytin ja aktiiviset kulmavalot. Etuvetoisena Lifestyle Hybridin saa 46 683,18 eurolla ja nelivetoisena 51 599,12 eurolla.


Mallisarjan huipulla on vain nelivetoisena saatava Executive, jossa on edellisten lisäksi vielä avattava lasikatto, tuulilasinäyttö, sähkötoiminen takaluukku ja sähkösäätöinen kuljettajan istuin avainkohtaisella muistitoiminnolla. Huippumallin hinta on 56 003,93 euroa.


*Lähde: JATO Dynamics (Myynti 01/2013-12/2017, maailman 54 tärkeintä markkina-aluetta).