Honda lupaa sähköistää Euroopassa myytävät autonsa vuoteen 2025 mennessä

Honda on automerkki, joka oli aikanaan etunenässä kehittämässä polttomoottorista entistä taloudellisempaa ja parempaa värkkiä. Nyt fiilis on, että se on ehkä hieman jäljessä montaa muuta merkkiä automaailman sähköistymisessä. Genevessä 2019 pöytään iskettiin kova lupaus, että vuoteen 2025 mennessä jokaisessa Euroopassa myytävässä Hondassa on voimalinjassa sähkömoottori. Jos aihe kiinnostaa, voit lukea kuvan alta lisää Hondan tiedotteesta.

TIEDOTE 5.3.2019

Kaikki Honda-autot sähköistettyjä vuonna 2025


Honda kiihdyttää vauhtia ja lupaa, että kaikissa sen Euroopassa vuonna 2025 myytävissä henkilöautoissa on voimalinjassa sähkömoottori. Tavoitteen toteutumisessa auttaa Honda e Prototype, jonka tuotantomallin myynti alkaa tämän vuoden aikana.


Honda ylsi vuonna 2018 jälleen uuteen tuotanto- ja myyntiennätykseen, kun sen toimitukset ylittivät 5,3 miljoonan auton rajan. Viiden miljoonan kappaleen raja ylittyi toisena peräkkäisenä vuonna ja autoja valmistettiin kaksi prosenttia edellisvuotta enemmän.

Yhä useampi Hondan valmistama auto on hybridi ja lähitulevaisuudessa vauhti vain kiihtyy. Lisäksi Euroopassa myytävään mallistoon lisätään ensimmäistä kertaa sähköauto. Genevessä paljastettiin myös se, että seuraavan sukupolven Honda Jazz tulee myyntiin vain hybridinä.


Sataprosenttisesti sähköistettyjä voimalinjoja


Kaksi vuotta sitten Honda esitteli ”Electric Vision” -ohjelman, jonka tavoitteena oli myydä vuonna 2025 vähintään kaksi kolmasosaa autoista sähköistettyinä. Geneven autonäyttelyssä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa Honda Motor Europen varapääjohtaja Tom Gardner esitteli uuden vielä rohkeamman päämäärän.


”Sen jälkeen, kun kerroimme tavoitteestamme sähköistää mallistomme maaliskuussa 2017, maailma on muuttunut nopeasti. Ympäristö halutaan ottaa entistä paremmin huomioon, mikä edellyttää puhdasta liikkumista.”


Niinpä Honda on kiristänyt päämääräänsä ja asettanut itselleen tavoitteen, jonka mukaan vuonna 2025 kaikki Euroopassa myytävät Honda-henkilöautot ovat sähköistettyjä. Se tarkoittaa, että markkinoilla on tuolloin vain Hondan valmistamia hybridejä, lataushybridejä ja sähköautoja.


Merkittävä askel tällä tiellä on Honda e Prototype, joka on kompakti taajamakäyttöön suunniteltu sähköauto. Moderniin elämäntyyliin suunniteltu e Prototype on edelleen kehitetty versio syksyllä 2017 Frankfurtin autonäyttelyssä esitellystä Urban EV Conceptista. Uuden e Prototypen tuotantomallin tilauksia aletaan ottaa vastaan kesän aikana tietyillä Euroopan markkinoilla.


Honda e Prototypen linjat ovat ainutlaatuisen puhtaat, sillä niitä eivät riko sen enempää peilit kuin oven kahvat. Peilit on toteutettu kameroilla, joiden kuva heijastetaan kojelaudan päätyihin näytöille. Ovet avataan kahvoilla, jotka ponnahtavat korin pinnasta esiin niitä tarvittaessa. Selkeät linjat jatkuvat myös konepellistä panoraamakattona etenevään tuulilasiin ja saumattomasti koriin istutettuihin etupilareihin.


Ohjaamon on modernin minimalistinen ja kuljettajan edessä on lukuisten katkaisimien sijaan kaksi kookasta näyttöä, joilla auton toimintoja hoidetaan. Matkustamo on jopa ylellinen ja hyvin olohuonemainen taitavalla muotoilulla ja materiaalien valinnalla. Tavoitteena on ollut luoda miellyttävä paikka, jossa on viihtyisää pidemmilläkin matkoilla. Tilan tunnetta lisää tasainen lattia.


Honda e Prototypessä on täysin uusi sähköautoon suunniteltu perusrakenne. Sähkömoottorin voima välitetään takapyörille ja suorituskyvyn luvataan olevan mainio. Toimintamatka on kaksisataa kilometriä ja ajoakkuun saa pikalatauksella puolessa tunnissa 80 prosentin latauksen.


Tuotantomalleja


Hondan osastolla voi tutustua jo markkinoilla oleviin sähköistettyihin malleihin. Niistä tärkein on uusi Honda CR-V Hybrid, jonka myynti on juuri käynnistynyt Suomessa. Edistyksellisellä tekniikalla varustettu uutuus on saanut jo paljon kiitosta medialta. Lisäksi osastolla on uudistunut vuosimallin 2019 Honda NS-X, jossa V6-bensiinimoottorin apuna on kolme sähkömoottoria.


Tehokkaalla 1,5-litraisella bensiiniturbolla varustettu Honda HR-V Sport on ensimmäistä kertaa esillä suuressa kansainvälisessä autonäyttelyssä Urheilullisessa HR-V-mallisarjan lippulaivassa on hienoja ratkaisuja, kuten ”Performance Damper” -teknologia.


Energian hallintaa


Honda on kehittänyt edelleen ajatusta sähkön kaksisuuntaisesta lataamisesta, mikä esiteltiin ensi kerran Frankfurtin autonäyttelyssä syyskuussa 2017. Honda haluaa rakentaa energian siirtoon tuotteita ja palveluita, jotka palvelevat Euroopassa sekä sähköautojen käyttäjiä että energiayhtiöitä.


Honda on tehnyt työtä yhteistyössä EV-Tecin kanssa kehittääkseen kaksisuuntaista Honda Power Manager -teknologiaa, jota voidaan käyttää sähköautoissa, kuten Honda e Prototype. Kaupallinen sovellus on tulossa lähivuosina. Seuraavaksi järjestelmää kokeillaan käytännössä Lontoossa, Iso-Britanniassa ja Offenbachissa, Saksassa. Honda kertoo lisää uuden teknologian kehityksestä myöhemmin tänä vuonna.


Alta voit katsoa DrivingElectricin YouTube-kanavan e Prototypen esittelyvideon Geneven autonäyttelystä 2019: