Huippuhienoa autoilunautintoa kohtuullisella panoksella

Kia Stingerin koeajo oli elämys, johon en osannut varautua, siksi Stinger yllätti ns. housut kintuissa. Tällaisen yllätyksen otin ilolla vastaan, sillä automaailman keskustelua, ymmärrettävistä syistä, vetää päästöarvot, ekologisuus ja järkivalinnat. Juuri siksi Stinger oli niin positiivinen poikkeus.


Kaarran Kia uuden maahantuojan espanjalaisen Bergé Auto Nordics Oy:n pihaan Espoon Otaniemessä. En oikein osaa suhtautua tulevan Kia Stringerin koeajoon. Monet autotoimittaja-kollegat ovat autoa kehuneet omissa koeajoissaan, mutta haluan oman kunnon koeajon ennen kuin kerron oman mielipiteeni autosta.


Myönnän sen auliisti, dumasin Stingerin Auto- ja Liikennetoimittajien Vuoden Auto Suomessa äänestyksessä. Mielestäni 75 000 euron auto ei tarjoa sellaista vastinetta rahalle, että sen paikka olisi finaalissa. Kuinka väärässä olinkaan, mutta siitä hieman myöhemmin ja koeajovideolla, joka löytyy alempaa.

Auton 3,3-litraisen turbolla tehostetun 370-hevosvoimaisen V6-bensamoottorin käynnistäminen ei säväytä. Äänimaailma on äärimmäisen sivistunut.


Se mikä säväyttää heti ensituntumalta on aivan poikkeuksellisen hyvä istuin ja ergonomia. Tähän puoleen on selvästi satsattu ja hyvä niin, sillä onhan kyseessä aito gran turismo, jolla on mittaa lähes viisi metriä (4830 mm).


Sähköllä säätyvä ohjauspyörä asettuu juuri oikealla etäisyydelle, istuimessa on tukea joka suuntaan ja ilman säätyvää reisituen jatkopalaa pituutta riittää reisitukeen myös pitkällä kuljettajalla. Hallintalaitteet ovat hyvin käsillä. Erityiskiitos audimaiselle kahdeksanportaisen automaattivaihteiston vaihteenvalitsimelle, joka veistoksellisuudessaan luo ohjaamoon äveriään tunnelman.


Tunnelma on ohjaamossa on muutenkin laadukas ja tyylikäs. Asiat on selvästi tehty kunnolla, joka on ymmärrettävää, sillä Stinger on iso profiilin nosto Kialle ja muotoilujohtaja Peter Schreyer lempilapsi-projekti. Auto tehtävä on muuttaa meidän käsitystämme Kiasta merkkinä.

Ensimmäinen rivakka kiihdytys valoista kehä I:selle tarjoaa hevosen potkullaan kaunistelemattoman tiedon siitä, että profiilin nosto on rivakka. Todella rivakka. Huh, tämähän lähtee kuin nappi housuista, mutta hurjasta tehosta (272 kW/370 hv) ja voimasta (520 Nm) huolimatta auto kulkee tiessä kuin liimattuna. Todella hallittua, todella upeaa!


Vau, ohjaus on tarkka, parasta Kiaa koskaan ja alusta on joko mukava tai sporttisten ajo-ohjelmien turvin urheilullinen. Ajo-ohjelmia on tarjolla viisi: smart, eco, comfort, sport ja sport+. Uuuuh, lupaava alku koeajolle. Nyt on alla jotain poikkeuksellista, on syytä nauttia koko rahan edestä.


Fiilikset koeajon lopulla


Stingerin koeajo meni ohitse aivan liian nopeasti. Syy ei ole pelkästään ajonautinto ja huuma, vaan koeajo oli tavallista lyhyempi, vain 5 päivää normaalin viikon sijaan. Mutta halusin auton mahdollisimman nopeasti uuden KaaraTV:n koeajoon, joten tingin päivistä, kun asiallinen rako koeajolle löytyi. Auto oli herättänyt kiinnostukseni ja mielenkiintoni, vaikka en sen kyvykkyyteen uskonutkaan. Se, kuten tuli mainittua, yllätti housut kintuissa.


Kia Stinger on todella upea autoa. Se kisaa vahvalla kokonaisuudella tasavahvasti saksalaisia premium-merkkejä vastaan, mutta selvästi edullisemmalla hinnalla. Eniten minut yllätti auton todella hyvä ja tasapainoinen sekä tunnokas ajettavuus sekä moottorin ärhäkkä mutta hyvien ajo-ominaisuuksien ansiosta erinomaisesti hallinnassa oleva teho ja voima. Potkun saa tilanteessa kuin tilanteessa hallitusti nautintokäyttöön.

Kia Stinger on auto, jonka ohjaksiin hyppää joka päivä hymy huulilla. Ensin tulee hyvä mieli, kun näkee auton. Muotoilu on poikkeuksellisen onnistunut. Seuraava ilon hetki on laadukas ohjaamo ja erityisesti todella hyvä ergonomia sekä istuin. Hymy pysymisen huulilla takaa auton moottori ja ajo-ominaisuudet. Iloa teille!


Ystävällisin terveisin, Antti Liinpää, KaaraTV


Kia Stinger 3,3 T-GDI AWD A/T

Hinta: 74.990,00 euroa (tarkistettu 14.4.2018).

Autossa oli lisävarusteena metalliväri, GT-Panorama kattoluukku ja GT-Line/GT-sisustan erikoisverhoilu. Tehdaslisävarusteet yhteensä 2080,00 euroa, arvioitu autovero 1405,93 euroa eli yhteensä hinta veroinen 3485,93 euroa.


Tykkäsin

+ ajamisen huippuhyvästä tuntumasta

+ yltäkylläisestä voimasta ja tehosta

+ muotoilusta ja sisätilojen tyylistä

+ erinomaisesta ergonomiasta

+ hyvistä tiloista


En tykännyt

- pääntiloista takana pitkälle matkustajalle

- muutamista ohjaamon muoviosista, jotka eivät viestineet laatua


Kuvagalleria