Hybridit ja ladattavat hybridit lisääntyvät ja sähköautot yleistyvät

Sähköautojen myynti on Suomessa vielä verrattain pientä, vaikka Teslan Model 3 on myynyt merkin muuhun myyntiin suhteutettuna suorastaan loistavasti. Silti kokonaislukema on pieni. Ladattavien hybridien myynti kasvaa vauhdilla, joka on hyvä välimuoto autoilun siirtyessä täyssähköautoon.


Teslojen myynti kasvoi vuoden 2019 kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana 450 prosenttia. Tesloja myytiin ajanjaksolla 1-8/2019 yhteensä 640 kappaletta. Niistä Model 3 osuus oli KaaraTV:n tietojen mukaan lähes 80 prosenttia. Koska Model 3 ei yltänyt myytyjen henkilöautojen mallitilastossa 30 parhaan joukkoon ei tieto myyntimäärästä ole julkinen.


Ladattavien hybridien osuus kasvaa vauhdilla. KaaraTV koeajoi elokuussa uuden Mercedes-Benz E 300 de:n eli dieselillä ja sähköllä kulkevan ladattavan hybridin. Samasta autosta on tarjolla myös bensiinimoottorin ja sähkömoottorin yhdistelmällä varustettu ladattava hybridi. Tällöin auton mallimerkintä on E 300 e.


Ladattava hybridi vaatii latauspaikan kotiin tai työpaikalle - mieluummin molempiin!


Ladattavan hybridin "ongelma" on tietyllä tapaa sama kuin sähköautossa. Sitä pitää ladata, jotta auton päästöjen säästöt saisi kunnolla käyttöön. Mercedesin ladata hybridi kulutti testilenkillä alle kolme litraa, mutta autossa oli liikkeelle lähdettäessä ajoakusto täynnä. Voit katsoa YouTube-livenä kuvaamani testivideon alta:Mercedesin hybridin saa kulkemaan todella pienellä, kun autoa lataa. Parhaan mahdollisen säästön saavuttaa, kun ottaa muutaman tärkeän seikan huomioon. Näistä oli maininta yllä olevalla videolla, mutta alla samat asiat kootusti ja napakammin:Koeajoin vuoden 2018 lopulla ladattavan hybridin Mitsubishi Outlander PHEV:n, keväällä 2019 ladattavan hybridin Volvo V60 T8:n ja kesällä 2019 ladattavan hybridin Mercedes-Benz E 300 de:n. Kaikista näistä on sama kokemus: Jos kotona tai työpaikalla, mieluummin molemmissa, ei ole latausmahdollisuutta, jää lataaminen vähäiseksi. Minulla ei ole. Ja kuten tuli jo mainittua, jos lataaminen on vähäistä, on myös ladattavan hybridin hyödyt vähäisiä. Silloin ns. tavallinen hyridi eli itselataava hybridi on parempi vaihtoehto, jos hybridillä haluaa ajaa.


Kysyin omasta taloyhtiöstäni, että saako autotalliin asennuttaa latauslaitteen omalla kustannuksella ja jos maksaa käyttämänsä sähkön itse oli vastaus yksiselitteinen: "Ei saa."


Veikkaan, että tämä on vastaus samaan kysymykseen todella monessa suomalaisessa taloyhtiössä, joten ladattavien hybridien ja sähköautojen lisääntyminen vaatiin isoa asenteellista muutosta. Tai keppiä. Tai porkkanaa. Erilaisilla kannustimilla on tunnetusti nopeampia vaikutuksia kuin kepin iskuilla, joten kannatan porkkanaa. Sellaisia voi sitten päättävissä asemissa olevat poliitikot ja virkamiehet juonia ja uskon, että sellaisia myös kuumeisesti mietitään.


Autokauppa on jo asiaan reagoinut ja keväällä oli esimerkiksi Mitsubishi Outlander PHEV:stä tarjous, jossa kaupan päälle sai myös latauslaitteen. Mutta jos laitetta ei saa asentaa, voi sillä "heittää vesilintua" eli ladattava hybridi jää kauppaan.


Euro 6 diesel on ympäristöystävällinen


SCR-laitteistolla varustettu Euro 6 -päästöluokituksen dieselauto on erittäin ympäristöystävällinen eli dieselautolla ajava suomalainen, jos haluat vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeesi, vaihda dieselautosi SCR-laitteistolla varustettuun versioon. EU:ssa ei saa enää myydä uutena dieselautoja, joissa ei ole SCR-laitteistoa.


Tämän lisäksi dieselautoilija voi vaikuttaa ympäristöön valitsemalla ympäristöystävällisen dieselin, jonka kasvihuonekaasupäästöt ovat tavallista dieseliä selvästi alemmat. Tällainen on esimerkiksi Nesteen markkinoiva MY Diesel.


Sähköautoilun edut unohduvat päästökeskustelussa


Valitettavan usein sähköautoista puhuttaessa unohtuu sähköautojen ajomukavuuden edut suhteessa polttomoottoriautoihin. Keskustelussa puhutaan päästöistä, elinkaaripäästöistä, koboltin saatavuuden ongelmista jne. Nämä ovat tietenkin tärkeitä pointteja, mutta eivät arvioni mukaan tule estämään sähköautojen rajua yleistymistä tulevaisuudessa. Sähköauton valmistuksesta ja sähköntuotannosta syntyviä päästöjä voidaan arvioni mukaan hallita paremmin kuin miljardien polttomoottoriautojen ja uskon, että koboltin saatavuuden ongelma akkujen valmistuksessa taklataan tavalla tai toisella.


Sähköautojen edut ajomukavuudessa suhteessa polttomoottoriautoihin ovat selvät: sähköautot ovat hiljaisia ajaa. Se on yksi hienoimpia ja tärkeimpiä nykyauton laatuvaikutelmaan vaikuttavia ominaisuuksia. Suomessa särön sähköauton hiljaisuuteen tuo erityisesti matkanopeuksissa esiintyvä rengashumina, joka on tietenkin läsnä myös polttomoottoriautossa.


Toinen tärkeä ajomukavuuteen ja myös turvallisuuteen liittyvä sähköautojen ajo-ominaisuus on välitön voima ja hyvä kiihtyvyys. Sähköautossa ei tarvitse olla vaihdelaatikkoa ja kaikki auton newtonmetrit ovat koko ajan käytössä ilman viiveitä ja alaspäin vaihtoja.


Kolmas pointti on sähköautojen matala painopiste johtuen ajoakustosta, joka syytä sijoittaa keskelle autoa mahdollisimman alas. Tämä lisää auton vakautta ja parantaa ajo-ominaisuuksia.


Ongelma on edelleen lataaminen. Se kestää selvästi kauemmin kuin polttomoottoriauton tankkaaminen ja latausmahdollisuuksia on vielä verrattain vähän, vaikka ne yleistyvät kovalla tahdilla.


Sähköauto pesee polttomoottoriauton


Sähköauton rajusta kiihtyvyydestä on esimerkkejä YouTube pullollaan. Alla olevassa Carwow:n videossa näkee kuitenkin varsin hyvin ja selkeästi, että Audi RS4:llä saati BMW M3:lla ei ole mitään jakoa, kun kiihdytyskilpailussa viivalle asettuu Teslan Model 3.Antti Liinpää, KaaraTV


Toimittajan kommentti kysymykseen ajaisinko itse sähköautolla tai ladattavalla hybridillä:


Vastaus on kyllä, jos pystyisin lataamaan vehkeeni taloyhtiöni autotallissa. Mutta kun en pysty, en aja.


Potentiaalisista ehdokkaista minua kiinnostaisi juuri koeajamani Mercedeksen E 300 de tai Teslan Model S tai Model 3. Teslan suhteen intoa vain aika tehokkaasti laimentaa julkisuudessa esillä olleet valmistuksen laatuongelmat ja erityisesti niiden hoito. Virheitä sattuu, mutta jos niitä ei myönnetä, pahoitella ja korjata ripeästi, homma ns. pissii omille kintuille. Joten kun luet tämän Elon Musk, nyt lusikka kauniiseen käteen, käsi ylös, ongelmat korjaukseen ja pettyneet asiakkaat tyytyväisiksi!


Alla muutamia videoita Teslan ongelmista: