Autojen “seksikkyys” lähtee muodoista - koeajossa Hyundai i30 Fastback 2018

Päivitetty: 6. huhtik. 2018

Hyundai ei varsinaisesti ole ollut se automaailman “seksipommi” eli auto jota “kaikki” himoitsevat, mutta tässä uudessa Hyundai i30 Fastbackissa on muotojen puolesta jotain houkuttelevaa, ajattelen, kun selaan suomalaisia automerkki-verkkosivustoja, ja mietin, mitä autoja varaan uudistuneen KaaraTV:n koeajoon keväällä 2018.Hyundailta tulee ilahduttavan nopeasti vastaus ja mikä parasta auton saa nopeasti ajoon, ja ns. kaupan päälle heti i30 Fastbackin jälkeen suoraan putkeen viikon testiin uusi Kona, mutta se on sitten toinen tarina. Nyt keskityn i30 Fastbackin kokemuksiin.


Noudan Fastbackin tai tuttavallisesti FB:n Autoverkkokaupan Vantaan toimipisteestä. Avain tuntuu käteen laadukkaalta, kävelen sitä ihmetellessä autolle. Painan Smart key -avaimettoman järjestelmän (vakiona sekä Comfort- että koeajoauton Style-varustelussa!) ovenkahvan napista lukon auki ja avaan oven.


Vau, on ensimmäinen sana joka suustani pääsee. Olen paasannut, että älkää hyvät ihmiset ottako autojanne ilman comfort- tai urheiluistuinta, jossa on tukea, säätövaroja ja pidempi reisituki kuin perusistuimessa.

Erityisesti sieluuni sattuu, kun saksalaisia premium-merkkejä otetaan lattanalla perusistuimella, vaikka mukavuuteen suhteutettuna pikkurahalla olisi tarjolla kunnon istuin.


Esimerkiksi Nettiautossa tarjolla olevista 3-sarjan Bemareista yli 90 prosenttia on varustettu perusistuimella kunnon istuimen sijaan. Se tekee minut suoraan sanoen surulliseksi, kannattaisi mieluummin säästää vaikka moottorissa, mutta takaisin i30 Fastbackiin.


Hyundai on istuttanut Fastbackiin vakiona paremman tuen tarjoavan sport-istuimen, koeajoauton kalliimmassa ja kattavammassa Style-varustelussa on jopa mukana liikkuva reisituen pidennnysosa. Bravo!
Tai sama korealaisittain 브라보!

Toivuttuani innostuksesta, hyppään sisään ja lähden liikkeelle. Kojelauta on tyylikäs ja moderni. Tummanharmaa muovi on pehmeää, välissä oleva vaaleanharmaa kovaa, eikä niin laadukkaan tuntuista. Keskellä kojelautaa on iso moderninnäköinen kosketusnäyttö. Ilmastoinnin kytkimet ovat näytön alla ja ratti on monitoimimallia. Hyvältä vaikuttaa!


Kurvaan Kehä 3:lle suntaan länsi. Runtaan lyhyen liityntäkaistan ansiosta kaasun pohjaan, onneksi ei ole ruuhka-aika, tilaa on. Seitsemänportainen DCT-kaksoiskytkinautomaatti vaihtaa nopeasti pari pykälää alaspäin ja auton 1,4-litrainen ja 140-hevosvoimainen kuuluu vaimeasti sisään.


Hetkinen, automaattivaihteisto tuntuu hukkaavan tehoja jonkin verran, sillä auto ei tunnu kiihtyvän niin nopeasti kuin oletin. No, paikkakin oli haastava, tuumin, mutta kun katson mittaria ja taustapeiliä, että kyllähän tässä itse asiassa aika mukavaa vauhtia mennään.

Auton hyvä äänieristys teki osittain tepposen. Moottorin ulvonta oli täyskaasukiihdytyksessä yllättävän vaimeaa eli kyllä tämän Fastbackiin tarjolla olevan isomman bensaturbon kanssa pärjää, mutta mitään sporttista suorituskykyä se ei tarjoa. Se on parhaimmillaan ajettaessa pintakaasulla, sillä silloin vaihteisto ottaa käyttöön parhaimman vääntömomentin, joka on 242 newtonmetriä, ja jalan alla tuntuu koko ajan olevan mukavasti reserviä.


Kaksoiskytkinautomaatti tuo ajoon sitä mitä nykyihminen kaipaa eli mukavuutta ja helppoutta eli suosittelen ehdottomasti sen valitsemaan. Harmi, se ei onnistu, jos nuukailee ja valitsee autoon pienemmän moottorivaihtoehdon eli 120-hevosvoimaisen kolmisylinterisen bensaturbon. Silloin vaihteistona toimii kuusivaihteinen manuaali.


Viikon koeajot sujuvat hyvin, auto palvelee niin yksin, kaksin tai lasten kanssa ajettaessa mukavasti.


Kolme lasta istuu takana mukavasti, mutta olisiko auton kuljettajan mukavuuteen keskittyvä filosofia syynä, takana ei täysikokoinen aikuinen viihdy. Erityisesti pituusmitta on vajavainen, jos kuski on takanaistujan tapaan ns. täysikokoinen.

Tavaratila sen sijaan on mallikkaan kokoinen, vaikka sen mataluus hämää ensin. Pohjan alla on kaksi kerrosta lisä tilaa, joten kampetta mahtuu mukavasti matkaan.


On viimeinen koeajopäivä ja videokuvauksien aika. Sen tarinan voit katsoa klikkaamalla play-nappia, kun julkaisen videon.


Jos tykkäät koeajoraporteistani ja koet, että tällä tekstillä sekä videolla on merkitystä ja että se voisi auttaa tai jopa viihdyttää jotakuta niin ole niin ystävällinen, jaa näitä sisältöjä suoraan täältä Kaaratv.com-saitilta. Kaikki jakaminen ja näkyvyys auttaa jatkamaan näiden sisältöjen tuottamista.

Ystävällisin terveisin, Antti Liinpää, KaaraTV


Hyundai i30 Fastback 1,4 T-GDI 7DCT-aut Style

Hinta: 31.690,00 euroa (tarkistettu 6.4.2018).

Autossa oli lisävarusteena metalliväri, hinta veroinen 572-599 euroa.


Tykkäsin

+ kunnon istuimesta

+ hyvästä ajoasennosta

+ automaattivaihteiston pehmeästä toiminnasta

+ tyylistä ja poikkeuksellisen hyvästä muotoilusta perusautoksi

En tykännyt

- automaatin aiheuttamasta tehohävikistä

- tavaratilan perusasennon mataluudesta

- takamatkustan tilasta täyskikokoisen kuljettajan takana


Kuvagalleria