Koeajossa Mercedes-Benz C200 T A Premium Business 2015

Kummallista tämä maailman meno. Huonoina aikoina luksus käy kaupaksi ja kolmea saksalaista premium-automerkkiä myytiin viime vuonna melkein 17.000 kpl. Kasvanut Mercedeksen C-sarja on sekin myynyt varsin hyvin, jopa ammattikäyttöön.


Mercedeksen E-sarja on selkeästi taksitolppien valtias, mutta tätä Ceetäkin alkaa näkyä samoissa hommissa yhä enemmän. Mersun osuus pirsseistä on noin 30 %. Isommista E:stä farmareita on vain 22 %, mutta C:ssä farkut nappaavat yli 80 prosentin osuuden. Taxit ovat tietysti dieseleitä, mutta nyt katsomme mitä bensakoneinen C200 automaattifarkku on syönyt.


Uuden korimallin myötä auto kasvoi ja kaunistui. Huomiota herättävää on se, kuinka taakse tuulilasi on viety ja kuinka leveäksi keula on muotoiltu. Pituus on kasvanut 10 ja akseliväli 8 cm, ehkä tämä selittää ammattikäyttöä. 18-tuumaiset pyörät antavat olemukselle ryhtiä.

Kauneus on tietenkin katsojan silmässä, mutta meidän mielestämme farmari on vielä stylempi kuin sedan, lasipinnat tosin ovat aika pienet. Erillisillä ulko- ja sisäpuolen paketeilla voi vaikuttaa lopputulokseen.


Kromikoristeita on viljelty runsaasti, vai miksi niitä pitäisi sanoa kun ovat paljolti kiiltävää muovia. Ruskea on päivän muotiväri, niitä näkee katukuvassa yhä enemmän. Jos ette tienneet millainen on ”sitriininruskea”, niin se on tällainen. Korirakenteesta miltei puolet on alumiinia, joten kasvusta huolimatta auto on nyt 65 kiloa aikaisempaa kevyempi.


C-sarjan moottorit kuluttavat jopa 20 % vähemmän kuin ennen ja sammutusautomatiikka on kaikissa vakiona. Tämä 2-litrainen bensaturbo tarjoaa tehoa 184 hv ja vääntöä 300 Newtonia. Tarjolla on nyt myös hybridiversioita. Tämän moottorin yhdistetty verokulutus on alle 6 litraa satasella, mutta me kyllä jäimme talvioloissa siitä 1-2 litraa.


Lisää pituutta, enemmän akseliväliä, suurempi tavaratila ja paremmat olot takamatkustajille, eikös sen sillä tavalla kuuluisi mennä...


Jos haluaa takaluukun avautuvan sähköisesti, on se noin 650 euron lisävaruste. Se voisi kyllä olla tämän tason autossa vakiovaruste. Tavaratila on suuri, muttei sensaatiomainen, 490-1.510 l. Näkösuojan alla tila matalahko, mutta toiminnoiltaan kätevä. Nostokorkeus ja suojaus on asiallinen. Näkösuoja nousee kätevästi pois tieltä ja selkänojat kaatuvat näistä nappuloista 60/40.

Lattian alla on lisätilaa, mutta jälleen pikkuhienoudet kuten tavaratilan kaksipuolinen matto, taittuva tavarakori, 12 V pistoke, ylimääräinen kassikoukku, turvaliivit ja tavaraverkot kuuluvat vajaan 300 euron varustepakettiin.


Kuitenkin kaiken kaikkiaan erittäin toimiva ja harkittu farmarin tavaratila. Edellinen C oli takatiloiltaan aika niukka aikuisille, miten lienee tämän kanssa.


Sisään kulku on helppoa ja täällä istutaan ryhdikkäästi melko korkealla. Farmarissa tuntuisi olevan enemmän pääntilaa kuin sedanissa, polvitilaa on kohtalaisesti, mutta varvastila on niukka, jos etuistuimet ovat ala-asennossa. Keskipaikka on käyttökelpoisempi kuin monissa nykyautoissa.


Selkänoja on kolmiosainen, tavanmukaisen 60/40 suhteen ohella käytettävissä on 40/20/40 vaihtoehto. Kyynärnoja toimii tarvittaessa myös suksiluukkuna ja säilytystilana. Kaiken kaikkiaan asialliset takatilat, mutta ammattikäyttöä ajatelleen on kyllä parempi, jos C:n kuljettaja on pienikokoinen.


Kuljettajan osasto on samanlainen kuin sedanissa, mutta verestetäänpä hieman vaikutelmia.


Täällä ovat tyyliseikat kyllä kunnossa, nimi velvoittaa… Istuimet ovat aika kovat ja sivutuki laimeaa, mutta niissä jaksaa istua. Säädöt ovat sähköiset lukuun ottamatta etäisyyttä. Erityisplussan ansaitsee säädettävä reisituki. Ajoasennosta saa hyvän, mutta lähelle tulevat A-pilarit hieman korostuvat ja rajoittavat näkyvyyttä.

Mittaristo on tuttu ja selkeä. Tässä autossa on lisänä vielä 1.600 euron arvoinen kätevä tuulilasin heijastusnäyttö. Kojelaudan monipuoliset toiminnot ajotietokoneineen ja näyttöineen ovat omistaja-asteella varmastikin hallussa, mutta satunnaiskäyttäjä voi joskus olla liemessä. Ikävä piirre on edelleenkin se, ettei valikko tarjoa vaihtoehdoksi suomen kieltä. Joskus sellainen varmasti tulee.


7-vaihteisen automaattilaatikon viiksimäinen vaihdevipu on näppärä, mutta samaa ei voi sanoa vasemmalla olevasta pyyhkijöiden katkaisimesta varsinkaan takalasin osalta. Sormia joutuu suorastaan sovittelemaan vaihdeläpysköjen taakse.

Ilmajousitus – 1.900 lisää – tuo tullessaan jousituksen tason säädän ja viisi eri ajo-ohjelmaa sport+:sta ecoon. Ne vaikuttavat ohjaukseen, vaihteistoon, alustaan jne. Ja lämmitettävästä lasinpesujärjestelmästäkin joutuu pulittamaan noin 270 lisää.


Hienoa on että ”tavallisen kansan” C-sarjalaiseen saa uuden mallin myötä moderneja lähinnä S-sarjan lippulaivasta tuttuja turvallisuusvarusteita, joskin – arvasitte oikein – lisähintaan.


2.800:lla saa mm. ajoavustinpaketin, jossa on mm. mukautuva vakionopeussäädin, kaista- ja katvealuevahdit, perätörmäysjärjestelmä, ohjaus- ja risteysavustin sekä pre-safe jarrutusautomatiikka.


Kaikilla näillä pikku jutuilla onkin perus 200:sen hinta saatu kipuamaan melkein 20.000 ylemmäksi, 65.000 euron hintaluokkaan. Hieno auto, mutta kyllä lähtöpisteestä ollaan jo hieman etäännytty.


Sitten vaan napista käyntiin ja nauttimaan – luulisimme.


Enpä ole täysin onnistunut sisäistämään starttinappulan yhä yleistyvää funktiota nykyautoissa. Mielestäni virtalukko on mitä kätevin säilytyspaikka auton avaimelle ajon aikana. Eikä tule niin helposti ongelmia kun vaihdetaan kuskia lennossa.

Tämähän on vakaa ja rauhallinen ajettava. Hiljaisuus on tyyliä, mutta tietysti tien äänet pääsevät silloin hieman häiritsemään Suomen oloissa. Ohjaus keskittää edelleen pikkuisen tahmeasti, mutta on parempi kuin Mersuissa ennen. Välitys on nopea ja kääntyvyys tässä kokoluokassa ketterää.


Vaihteisto toimii enimmäkseen pehmeästi, mutta joskus vähän kulmikkaasti. Laatikko tunnistaa kuljettajan moottorijarrutushalut, eikä vaihda esim. alamäessä isolle, jos kaasu on ylhäällä. Alas se vaihtaa herkemmin, sillä vaikka bensakoneen vääntö onkin hyvä, se ei ole käytännössä alakierroksilla dieselin luokkaa.


Alkaen-malleissa on ”rautajousitus”, mutta tässähän on isommista malleista tuttu mukava ilmajousitus.


Jousitus on hauskalla tavalla keinuvan tukeva ja ilmeisen pitkäliikkeinen, mutta vastaavasti pikkutärinässä jopa kovan puoleinen. Suuntavakavuus on hyvä ja kaarrekäytös rauhallista. Ajonvakautus hoitaa asiat miltei huomaamattomasti – ja yllättävää kyllä sen saa kytkettyä kokonaan pois päältä. Ei ihan arkipäivää tänään.

Suorituskyky on 184 hepan ansiosta ripeän pirteää, 0-100 7,5 sekuntia, mutta kulutuspuolella jäimme odotuksistamme selvästi. Talvikelillä ja 18-tuumaisislla pyörillä ei helposti pääse edes mataliin seiskoihin. Tähän päivään kuuluva sammutusautomatiikka toimii hyvin, mutta käynnistys tutisuttaa autoa kohtalaisesti.