Mihin kannattaa kiinnittää huomiota jos aikoo ostaa paljon ajetun käytetyn auton?

Päivitetty: 1. kesäk. 2021

Mukava huomata, että kyselyjä tulee kiihtyvällä tahdilla niin ostamista kuin omaa autovalintaa helpottamaan. KaaraTV:n arvosisällön jäsenalueelle tuottamillani Minkä ottaisin -videoilla on selvästi kysyntää. Tällä kertaa tuli hyvä kysymys Messengerin kautta liittyen paljon ajetun auton ostamiseen.


Mika kirjoitti ja laittoi linkin ilmoituksen mukaan yli 600.000 km ajettuun Mersuun:


Hei, onko kyseinen auto ammattilaisen mielestä millainen huomioiden kilometrit ja missä asioissa täytyy käyttää huomiota ostaessa paljon ajetun? Anteeksi jos häiritsen mutta odotan vastausta innolla.


Vastaukseni:


Jos todistettavasti on huolettu hyvin ja osia on vaihdettu voi auto olla montaa paljon vähemmän ajettua parempi. Eli kannattaa käydä koeajamassa ja sitten muutama vastaava vähemmän ajettua niin tuntee ja näkee missä kunnossa on suhteessa tuoreempiin kilsojen määrässä. Minä hankin aikanaan oman W212:n niin että koeajoin 10 erilaista.


Lopulta päädyin autoon, jota kävin ajamassa ensimmäisenä ja jota ajessa ihmettelin, että onpas auto hyvä, vaikka mittarissa on 477.000 km. No, sitten selvisi, kun ajoin muutamaa 300.000 km ajettua, että ei ne kaikki ole niin hyviä. Ensimmäisenä ajamassani oli vaan hyvä huoltohistoria ja ylläpito.


Vehossa sanoivat, kun kävin kyselemässä historiasta, että auto on ylihuollettu, joka tarkoitti, että asioita oli tehty ennakkoon ja enemmän kuin huolto-ohjelma vaati. Sitten tulee mieleeni vantaalainen Lähitaksi, myös Mersun W212, jolla oli muistaakseni ajettu yli 800.000 km, eikä kuulema huomannut mistään, että oli pian miljoona mittarissa.


Eli kokeilemaan vaan, mutta ei kannata ostaa ennen kuin kokeilee muitakin. Tsekkaa ja kokeile koeajaessasi:


Palaako moottorin vikavalo?

Vetääkö moottori hyvin?

Savuttaako paljon?

Eli mitä tulee putkesta kun nostat kierroksia paikallaan ja ajaessa?

Kulkeeko auto suoraan kun lasket kädet ohjauspyörästä eri nopeuksilla (40, 60, 80, 100 km/h)?

Täriseekö ohjaus tai alusta jollain nopeudella?

Onko ohjauksessa klappia, vai onko täsmällinen?

Käynnistyykö helposti?

Miltä moottorin ääni kuulostaa tyhjäkäynnillä konepelti ylhäällä?

Entä kun nostaa kierroksia? Entä ajossa?

Miten vaihteisto vaihtaa eri nopeuksilla?

Miltä vaihteisto tuntuu kun jarruttaa rajusti ja kiihdyttää uudestaan?

Miltä vaihteisto tuntuu kun painaa Sport-asetuksen päälle?

Miltä auto tuntuu kovassa jarrutuksessa?

Pysähtyykö hyvin ja suoraan?

Koska akut ovat vaihdettu? Sekä edessä oleva varsinainen että tavaratilan pohjan alla AdBlue-säiliön vieressä oleva mm. Start/Stop-automatiikkaa operoiva akku.

Milloin AdBlue-järjestelmän suuttimet pakoputkistossa on viimeksi vaihdettu? Maksavat noin 1000,00 euroa per kpl vaihtotöineen. Autossa on suuttimia kaksi.

Tuliko viimeisessä katsastuksessa huomautuksia? Jos tuli mitä? Jos päästöihin liittyviä niin harkitse vielä.


Jos löytyy paljon auton kunnon kannalta huonoja vastauksia, ei kannata edetä ko. yksilön kanssa.


Huom! Tuossa yksilössä, kun katsoo kuvia, herättää muutama asia varoitusmerkkejä: konjakkipullo keskikonsolissa, Mersun kirjaimet poissa perästä, takalasinpyyhin kadonnut.


Ei vaikuta hyvältä ylläpidolta. Kuvia on vähän, ja ne vähätkin ovat oudosti rajattu.


En varmaan menisi itse edes katsomaan. Markkinalta löytyy muita yksilöitä ja jos on muutaman tonnin mahdollista lisätä budjettia, niin tarjolle tulee myös vähemmän ajettuja yksilöitä.


Menestystä autokauppoihin!


Antti Liinpää, KaaraTV