Mikä auto Uberiin tai Yangoon vuonna 2020?

Jos olet aloittamassa pääkaupunkiseudulla taksiliiketoimintaa uutena yrittäjänä, kannattaa auton hankintaa miettiä useammasta näkökulmasta ennen lopullista päätöstä. Ennen kuin annan rahanarvoiset vinkkini Uber-auton hankintaan, kertauksena perusasioita pääkaupunkiseudun taksitoiminnasta ja toimisesta yrittäjänä taksialalla.


Jos luvat ovat kunnossa, voit ajaa taksikyytejä taksitolpilta. Silloin on järkevää hankkia taksamittari, sillä kyydin hinnan arvioiminen voi olla hankalaa. Taksiliikennelakiin on nykyisen hallituksen aikana mahdollisesti tulossa kirjaus, joka edellyttää taksamittaria, jos ajat kyytejä tolpalta tai välityskeskuksen kautta keltainen taksivalo katolla. Taksamittarin voit ostaa tai vuokrata.


Nykyisellään laki sanoo, että jos kyyti perustuu matkan tai ajan mittaamiseen, taksissa pitää olla taksamittari tai muu vastaava laite. Tällä hetkellä osalla vapaista toimijoista, lue ei Taksi Helsingin tai Lähitaksin auto, on taksamittarina kännykkään tai tablettiin asennettu applikaatio.


Taksamittari ei ole tarpeellinen, jos ajattelit ajaa vain Uberin tai Yangon välittämiä kyytejä. Pääkaupunkiseudulla päätoimisessa taksitoiminnassa pelkästään Uberin ja Yangon kyytien varaan jättäytyminen ei välttämättä ole järkevää, vaan kannattaa harkita, että palvelee myös perinteistä taksia käyttäviä asiakkaita taksitolpilla.


Taksiasemia, jotka tuovat parhaiten asiakkaan kyytiin odotuksen jälkeen, ovat muun muassa Helsingin Rautatieaseman Asema-aukion ja Helsinki-Vantaa lentoaseman taksitolppa.

Jos aiot toimia taksialalla sivutoimisesti, kuten allekirjoittanut, riittää luvanvarainen auto, asianmukaiset vakuutukset, taksinkuljettajan lupa ja lupa toimia yrittäjänä taksialalla. Traficom tarjoaa selkeän kaavion prosessiin, että kaikki luvat ovat asianmuisesti kunnossa ennen taksitoiminnan aloittamista: https://www.traficom.fi/fi/liikenne/tieliikenne/haluan-taksiliikenneyrittajaksi


Kun Uber ja/tai Yango on saanut dokumentit, saat applikaation kautta kyytitarjouksia. Kyydeistä sinun pitää tilittää 10% arvonlisävero verottajalle, pitää yritystoiminnasta kirjanpitoa ja auton ajoista ajopäiväkirjaa.


Mikä auto Uberiin?


Uber tarjoaa pääkaupunkiseudulla kahdenlaisia kyytejä. Peruskyytejä, joita markkinoidaan UberX-nimellä ja parempia kyytejä hienommalla autolla, joita markkinoidaan nimellä Uber Black. Yango tarjoaa vain yhdenlaisia kyytejä, mutta kuljettajien applikaatiossa on jo erilaisia palveluluokkien vaihtoehtoja tulevaisuutta ja palvelun kehittymistä ajatellen.


UberX:n ja Yangon autoksi riittää seuraavat vaatimukset:


Ajoneuvo on alle 10 vuotta vanha

4 ovea ja 4 matkustajapaikkaa

Hyvä yleiskunto ilman kosmeettisia vaurioita

Ajoneuvosi on rekisteröity luvanvaraiseen käyttöön


Vastaavasti Uber Blackin vaatimukset ovat:


Ajoneuvo on alle 5 vuotta

4-ovinen ja hyväkuntoinen premium-luokan ajoneuvo

4 matkustajapaikkaa

Toimivat ikkunat ja ilmastointi

Ei busseja tai kuorma-autoja

Ei tuunattuja autoja


Uber Blackiin hyväksytään mm. seuraavat mallit: Mercedes-Benz E-sarja, Volvo S90/V90, BMW 5-sarja, Audi A6, Volkswagen Arteon ja Tesla Model S. Koko listan voit katsoa Uberin verkkojulkaisusta.


Alta olevalta videolta voit katsoa, mikä auto on minun valintani UberX:ään ja Uber Blackiin. Jos et ole vielä Kaara Televisio -YouTube-kanavan tilaaja, niin tilaathan kanavan. Kiitos!Antti Liinpää, KaaraTV