Mikä mediamuoto on hauskin tuottaa?

Opiskelin Turussa ammattikorkeakoulussa monimediatoimittajaksi neljä vuotta vuosina 2000-2003. Vuodet kuluivat siivillä, sillä nautin suuresti opiskeluista ja tein koko opiskeluaikani alan töitä. Olen julkaissut tekstin ensimmäisenä AnttiTV:n blogissa huhtikuussa 2021.


Antti Liinpää, autoimittaja/tuottaja/kuvaaja/editoija/median moniottelija


Ensin työskentelin juniorikonseptisuunnittelijana uusmediafirmassa, sitten urheilutoimituksen avustajana Ilta-Sanomissa, sen jälkeen urheilutoimittajana AKMP-Program Oy:ssä, jonka toimitustiimi tuotti inserttejä ja ohjelmia MTV3:n Tulosruutuun, Urheilukanavalle ja Sport FM:ään.


AKMP-Programin intensiivisen 12 tunnin työvuoroja neljä kertaa viikossa sisältäneen puolen vuoden jälkeen ryhdyin yrittäjänä suunnittelemaan ja tuottamaan opintojeni päättötyötä, autoiluohjelmaa sekä sen verkkototeutusta, josta otti pian kopin kurssikaverini Toni Suuronen. Opinnäytetyöni tuoteosana toimi ensimmäisen Neloselle tuottamani autoiluohjelman, Koeajo.tv:n, pilottijakso.


Tein siis jo opiskeluaikana töitä markkinointi- ja mainosalalla, kirjoittavana toimittajana sekä tv- ja radiotoimittajana. Opiskelujeni ideana ja perustana oli Yleisradion tulevat tarpeet, joita koulutusohjelmamme perustaja, entinen Yleisradion toimittaja, Tapio Kujala oli hahmotellut.


Yksinkertaisuudessaan idea oli vuonna 1998, kun opinahjoni ensimmäinen vuosikurssi aloitti: Yleisradio tarvitsee tulevaisuudessa toimittajia, jotka pystyvät yksin omana tuotantoyksikkönään tuottaa itsenäisesti yhdeltä juttukeikalta tv-insertin, radioinsertin ja artikkelin verkkoon.


Se tarkoittaa seuraavien osaamisalueiden hallintaa: toimittaminen, kirjoittaminen, käsikirjoittaminen, videokuvaus, videoeditointi, äänitys, äänen editointi, valokuvaus, valokuvien muokkaus ja html-koodaus. Käsittääkseni listan viimeinen ekspertiisi on jäänyt viime vuosina vähän vähemmälle, kun koodaamista ei sisällön syöttämisessä verkkojulkaisuun enää juurikaan tarvita.


Harvassa työpaikassa pääsee edes nyt yli 20 vuotta myöhemmin vuonna 2021 noin monipuolisesti tekemään mediaa. Siinä yksi tärkeä syy, miksi olen yrittäjä, vaikka ei tämä helppoa ole. Työtä saa puskea ihan sikana. Joka päivä. Myös viikonloppuisin. Onneksi nautin siitä, mitä teen. Välillä toki tuntuu, mutta ei haittaa, ja sitten on vain pakko ottaa lepopäivä.


Media-alan yrittäjänä ja nykyään digituotteiden yrittäjänä voin hyödyntää täysimääräisesti kaikkea mitä opin jo kaksikymmentä vuotta sitten opinahjossani. Digituotteita suunnitellessani ja tehdessäni pyrin aina tuomaan tuotteessa asiakkaalle kaiken monipuolisen osaamiseni. Haluan palvella katsojia, jäseniä, tilaajia, kuuntelijoita ja lukijoita mahdollisimman hyvin. Jokaisessa tuotteessani.


Minkälaisia töitä teen viikoittain ja mistä monista rooleistani tykkään eniten?


Tuottajana pohdin, mikä on kannattavaa ja mitä teen milloinkin. Excel on siihen verraton apu, vaikka en mikään varsinainen excel-maakari ole. Tavoitteena on kohdistaa resurssia niin että palveluliiketoiminnan asiakkaani hyötyvät tekemisistäni mahdollisimman paljon esimerkiksi Nettiauton tai Nettiveneen koeajoraportessani.


Toisaalta aikaa ja resurssia on tärkeää olla myös omien digituotteiden kehittämiseen ja valmistamiseen KaaraTV:n arvosisällön jäsenalueelle ja uuteen KaaraTV Magazineen.


Yrittäjänä opiskelen jatkuvasti ja päivätän osaamistani. Esimerkiksi digituotteiden valmistusta ja markkinointi.


Toimittajana tutkin ja seuraan jatkuvasti mitä maailmassa tapahtuu. Se on antoisaa, mutta vie aikaa.


Esiintyjänä pyrin kertomaan asiat selkeästi ja persoonallisesti omin sanoin sekä innostuneesti. En yleensä kirjoita valmiita vuorosanoja videoihini, paitsi suoraan asiakkaille tehtäviin tilausvideoihin, sillä tykkään itse kuunnella ja katsoa, kun ihmiset ovat aitoja.