Peter Geitelin koeajossa BMW 320d xDrive Touring Luxury 2016

Päivitetty: 9. maalisk. 2018

BMW:n mallitarjonta on vuosien mittaan monipuolistunut huimasti. Jos jotain autoluokkaa ei ole ollut olemassa, sellainen on keksitty. Kolmossarja on kuitenkin pysynyt eräänlaisena leipähampaana jo 40 vuotta. Nyt se on uudistunut maltillisesti, myös farmarikorisena Touringina.


Kolmonen on säätynyt niin maltillisesti, että sitä ei yhtäkkiä oikein edes huomaa. Yksityiskohtia on aavistuksen hiottu, kromia on tullut lisää ja valovarustus muodostuu LED:eistä, lisähintaan. Myös tekniikkaa on päivitetty.


"Keulan ilme on vihainen ja leveä. Sivulta katsottaessa ohjaamo sijaitsee varsin takana. Tuloksena on menevä ja tyylikäs matalahko olemus. Pituutta on yli 4,6 m ja akseliväliä 2,8. Tässä autossa on vielä ryhtiä antamassa 17-tuumaiset pyörät ja muitakin lisävarusteita on. Näin on saatu nelivetoisen 320d:n perushinta nousemaan 50 tuhannesta 64:ään tuhanteen. "

Näppärä juttu muuten on se, ettei tuulihakaa ole lainkaan, vaan se on korvattu aukaisukahvan tuplavedolla. Ei tarvitse hapuilla konepellin raossa ja liata käsiä. Moottori sijaitsee varsin takana, mikä tekee hyvää painonjakautumalle.


"BMW:llä on tarjolla paljon moottorivaihtoehtoja. Tässä autossa on 2-litraisen turbodieselin 190-hevosvoimainen painos joka tarjoaa vääntöä tyypilliset 400 Newtonia. Ilmoitetut kulutuslukemat alkavat neljän litran pinnasta, yhdistetty on 4,7 l ja 124 grammaa. Käytännössähän noihin lukemiin ei pääse, litra lisää on realismia. Ei silti paha melkein 1.700 kiloa painavalle 4-vetoautolle. Vaihteistona on kahdeksanpykäläinen automaatti, joka seuraa kuljettajan ajotyyliä ja oppii."

Kolmossarjalaisten myynnistä noin 70 % on Touringeja, vaikka BMW:n näkemys farmarista ei tarkoitakaan takatilojen maksimointia. Onhan se joka tapauksessa olemuskeltaan monipuolisempi kuin sedan.


Sähköisesti toimiva takaluukku on vakiovaruste. Se avautuu joko kaukoampumalla avaimesta, tai jalan heilautuksella. Puskurin alla on kaksi tunnistinta, jotka pienen harjoittelun jälkeen löytyvät paremmin ja paremmin.

Tila ei ole farmariksi suuri, 495 – 1.500 litraa, mutta järkevästi ajateltu ja monipuolinen. Lattian alla on aika iso lokero ja lattiassa kiinnityskohdat erilliselle tilanjakajalle. On myös kassikoukut, 12 V pistoke, näkösuoja ja verkko, jonka saa myös etuistuinten taakse. Varoituskolmio ei seilaa siellä täällä, vaan sille on oma paikka luukussa.


Selkänojat kaatuvat 40/20/40 tai 60/40 paloina.


Tyyliin sopivasti vetokoukku kääntyy esiin sähköisesti lisähintaan noin 1.200 €. Vetää tällä voi 1.800 kiloa.


Pitkä akseliväli tarjoaa käyttökelpoiset takaistuintilat.


"Aika lailla alas takaistuimelle laskeudutaan, mutta muuten kulku on sujuvaa ja tilat runsaat joka suuntaan. Polvet, pää ja varpaat mahtuvat hyvin mukaan ja keskipaikkakin on kelvollinen, joskin kardaanitunneli on leveä."

Selkänojan keskiosa käy suksiluukusta, kyynärnojassa on mukitelineet ja katossa omat lukuvalot. Näiden luukkujen alla on tavaraverkon kiinnityspaikat. Asiallinen kokonaisuus, eli paremmat tilat matkustajille kuin tavaroille.


Mutta bemarihan on ensisijaisesti kuljettajan auto, joten nyt etupenkille…


"On parempi jos nivelet ovat kunnossa, kun tänne pujottautuu. Erityisesti poistuminen on melkein voimistelua, täällä nimittäin istutaan huomattavan alhaalla ja lisävarusteisissa n. 700 euron sportti-istuimissa on kohtalaiset toppaukset."

Tyyliseikat ja laatuvaikutelma ovat luonnollisesti kunnossa. Satulan värinen nahka (tietysti lisävaruste) ja pianolakatut puulistat kertovat mistä on kysymys. Kromia on riittänyt sisällekin.


Ajoasennosta saa jokseenkin täydellisen kiitos hyvien ratin ja tuolin säätöjen. Ratissa on lisäksi 250 euron sähkölämmitys. Istuimissa on kallistus-, korkeus- ja istuinosan pituussäätö sekä sähköisesti säätyvä sivutuki. Portaallinen selkänojan säätö on pieni kauneusvirhe.

Mittaristo ja nappulatoiminnot ovat selkeät, eikä suomenkielinen monitoiminäyttökään ole hankalimmasta päästä, vaikka toimintoja on paljon.

"Heijastusnäyttö tuulilasiin tulee 1.200 € lisähintaan. Steptronic-vaihteisto on momentinmuunnin-tyyppiä. Se toimii automaattisesti tai manuaalisti, sekä ratin läpysköistä. Manuaalitoiminto on BMW:ssä ”oikein päin” G-voimien suuntaan. Isompaa taakse ja pienempää eteen. Ja hieno juttu on se, että käsijarru on perinteinen, eikä leikitä automaattisilla sähkövempaimilla."

Ajo-ohjelmia voi valita neljä ja ajonvakautuksen saa sallivampaan asetukseen. Sen sijaan mukautuva vakionopeussäädin tai navigointivarustus eivät kuulu vielä tähän hintaluokkaan. Turvallisuusvarustelu on kunnossa, mutta hienoudet tulevat lisähintaan.


Moottori käynnistyy nappulasta tosi vaivattomasti, ei juuri hehkutella vielä nollakelillä.

Käyntiääni on pehmeä, ulkoa tunnistaa dieselin, sisällä oikeastaan ei. Vaihteisto toimii liikkeellelähdöissä pehmeämmin kuin useimmat kaksoiskytkinvaihteistot ja muutenkin asiallisesti. Suurin vaihde on tosin niin pitkä, että sillä ei ole paljon töitä meikäläisissä maantienopeuksissa, varsinkaan talvella.


Suuresta vaihdemäärästä johtuen kierrokset putoavat vaihdettaessa vain vähän ja moottori on ”aina oikealla alueella”. Laatikko hyödyntää aika hyvin myös moottorin vääntöä, eli ei vaihda alas liian herkästi.


"Äänimaailma on maltillinen, tosin Suomessa rengasäänet ovat aika kuuluvat. Jousitus on kova, mutta toimiva. Auto ei nyöki eikä kallistele. Kaarreajo on suorastaan nautittavaa. Yllättävää on lähinnä se, että muuten asiallinen ohjaus kampeaa jonkin verran urissa, vaikka kyseessä on neliveto. Suuntavakavuus sinänsä on kunnossa."

Kuten usein on tapana, ajo-ohjelmista se tavanomaisin, tässä tapauksessa Comfort, toimii mukavimmin.


Sport ja Sport+ sallivammalla ajonvakautuksella pitävät vaihteen turhan pienenä, eli kierrokset korkealla. Tuntuu arkikäytössä täysin tarpeettomalta. Toisessa ääripäässä Eco Pro pyrkii maksimoimaan taloudellisuuden mm. rullaamalla ilman moottorijarrutusta, säätelemällä ilmastointia jne. Silloin voi tulla alamäissä yllättäviä ylinopeuksia…


"Normaalitilanteissa moottorijarrutuksissa otetaan mm. latausenergiaa talteen tehostetusti. Tilanteita voi seurata kulutusmittarista tai monitoiminäytöstä. Sieltä voi myös tarkkailla auton tilaa, vaikka rengaspaineita, öljymäärää tai huoltotarvetta. Näkyviin saa myös tehojen ja väännön käytöstä kertovan informaation."

Suorituskyky on