Toyota C- HR - räväkästi uuteen luokkaan

Päivitetty: 9. maalisk. 2018

Toyota tunnetaan toimivuudeltaan pomminvarmoista autoistaan, asiallisesta ajettavuudestaan, joka toimii muttei häikäise, ja maltillisesta massoja miellyttävästä muotoiluotteestaan. Toyota lupaa, että uuden C-segmentin katumaasturin C-HR:n kanssa kaikki toisin, paitsi luotettavuuden osalta. Se on brändi ydinominaisuus, eikä siitä tingitä.Matka Helsingistä yhdellä Berliinin pompulla Madridiin menee odottavassa tunnelmassa. Siinä on jotain samaa kuin vuoden 2007 helmikuussa tekemässäni ensikoeajomatkassa Espanjan Valenciaan. Tuolloin kohteeni oli jotain täysin uutta Nissanilta. Nimittäin muuan Qashqai, joka osoittautui merkille huomattavasti suuremmaksi menestystarinaksi kuin kukaan oli uskaltanut edes Nissanilta villeimmissä unelmissaan toivoa.


“ Yhteys uuteen Toyota C-HR:ään ei ole tuulesta temmattu, vaikka aikaa näiden koeajojen välillä on aika tarkkaan tasan 10 vuotta. C-HR edustaa mallia jollaista Toyota ei ole ennen markkinoille tuonut. Siinä on rohkeutta, joka oli 10 vuotta sitten uutta Nissanille ja on sitä nyt Toyotalle. C-HR:ssä on todella moderni, poikkeuksellisen konseptiautomainen, muotoilu ja Toyotan mukaan todella maukas ajotuntuma. Toinen yhtäläisyys on koko ja kokoluokka. C-HR on nykyisen toisen sukupolven Qashqain suora kilpailija C-segmentin katumaastureissa tai crossovereissa. Autot ovat lähes samankokoisia - Qashqai on noin kaksi senttiä C-HR:ää pidempi ja sen tavaratila voittaa Toyotan 377 tilavuuden 50 litralla. ”

Katso Toyota C-HR:n Madridin ensikoeajoreissusta ja kokemuksista kertova video:Madridin lähistöllä arvokkuutta henkivässä ympäristössä sijaitsevan koeajon lähtöpaikan lounastarjoilun jälkeen on aika ryhtyä itse asiaan. Ajokavereiksi saan Toyota Auto Finlandin toimitusjohtajan Kari Skogsterin ja tiedotuspäällikkö Kalle Kalajan. Mainiota, matkalla on mahdollisuus kysyä kommentteja autosta ja Suomen markkinoista suoraan niin sanotusti lähteeltä.


Toyota C-HR:n ensituntuma

Ensituntuma on sähköinen ja hiljainen. Valistuneen ennusteen ja yli 500 ennakotilauksen perusteella Suomessa tarjolla olevasta kahdesta moottorivaihtoehdosta koeajossa oleva hybridi tulee olemaan selvästi suositumpi. Toinen voimanlähde on 1,2-litrainen bensiiniturbo, jota saa myös CVT-automaatilla ja nelivedolla höystettynä. Uusimman ja hienomman hybriditekniikan uudelta Priukselta perinyt C-HR Hybrid tuottaa polttomoottorin ja sähkömoottorin yhteisvoimin laskennallista huipputehoa maksimissaan 90 kilowattia (122 hevosvoimaa).

Ohjaus on tehostettu parkkinopeuksissa todella kevyeksi, joka palkitsee taskuun veivauksissa. Ohjauksen kuten muun ajettavuuden kanssa on tehty hartiavoimin töitä ja se tuntuu. Sekä ohjaus että alusta tarjoavat maukkaan ajotuntuman. C-HR hybridin voimavarat riittävät mutkaisten espanjalaismaanteiden kesyttämiseen sen verran mukavasti, että sekä tiessä pysyminen että kallisteluominaisuudet tulevat testattua kovemmassa vauhdissa. Molemmista testeistä C-HR suoriutuu kiitettävällä arvosanalla. Auto liimautuu perusviistoperää hieman korkeammasta stanssistaan huolimatta mukavalla kiihkeydellä asfalttiin, eikä häiritsevää kallistelua esiinny. Toden totta, uusi Toyota C-HR tarjoaa Toyotan leirissä poikkeuksellisen terävää ja sporttista ajamisen tuntumaa mukavuudesta tinkimättä.


Katso mitä suomalaiset autotoimittajat tuumivat Toyota C-HR:stä:Maukkaiden ajo-ominaisuuuksien lisäksi C-Hr:n toinen ilahduttava yllätys on auton sisätilojen koko. Vaikka jossain arvioissa C-HR on niputettu kokoluokkaa pienempään seuraan, on tulkinta väärä niin mittojen kuin sisätilojen tarjoaman tilan puolesta.


Kuskilla on hyvin tilaa, samoin kartanlukijalla. Istuimissa on hyvä tuki, tosin istuin osa voisi olla pidempi ja antaa enemmän tukea reisille. Melkoinen yllätys on, kuinka hyvin takaistuimelle mahtuu. C-HR:n sivuprofiili antaa nopeasti vilkaistuna viitteitä, että katto saattaa olla matalalla takaistuimien päällä. Pelko on turha, sillä iso aikuinen istuu mukavasti oman hyvän ajoasennon takana. Tilaa on joka suuntaan riittävästi, muttei yltäkylläisesti. Ei mikään ihme 4,36 metriä pitkälle autolle. Leveyttä on 1,795 metriä ja se riittää tarvittaessa kolmelle aikuiselle, mutta kyllä takana mukavampaa on kahden aikuisen tai kolmen lapsen voimin. Ainoa miinust tulee takaoven muotoilusta, joka napaa ison osan takaikkunan koosta. Näin takana on vähemmän valoa ja pienten kasvot menosuuntaan istuvien lasten voi olla hankala nähdä ulos sivuikkunasta.


Maahantuojan Toyota Auto Finlandin Kari Skogsterin ja Kalle Kalajan mietteitä C-HR:stä:


Tavaratila on selkeänmuotoinen ja sitä on helppo laajentaa. C-HR sopii siis mainiosti perheille, jotka haluavat ajaa perusfarmari tai -viistoperää jännittävämmällä autolla.

Toyota C-HR tulee satavarmasti houkuttelemaan suomalaisia ostajia sekä Toyotan omista asiakkaista että merkin ulkopuolelta. Jälkimmäinen on Suomen organisaation ehdoton tavoite ja alku vaikuttaa lupaavalta. Toyota-liikkeiden vaihtoautohalleihin on tupsahtanut tasaiseen tahtiin muita merkkejä kuin Toyotaa ja C-HR:ää on vastaavasti lähtenyt samaa tahtia maailmalle. Kaaran tietojen mukaan myös koeajoja on C-HR:llä tehty ennätyspaljon. Ei ihme, sillä terävä onnistunut muotoilu on vuonna 2017 automyynnin kannalta merkityksellisempää kuin koskaan aiemmin.


Toyota C-HR:n hinnat alkavat 26.394,71 eurosta. Hybridimalliston hinnat alkavat 30.315,31 eurosta.


Antti Liinpää, kaaratv.com


Tykkäsin

muotoilusta

ajo-omaisuuksista

yllättävän hyvistä tiloista

modernista ohjaaamon ilmeestä

En tykännyt

Takaoven muotoilusta joka rajoittaa näkyvyyttä ulos


Toyota C-HR Hybrid - tekniset tiedot

Voimanlähde

Hybridi, bensiinimoottori 1 798 cm³, 4 sylinteriä, portaaton automaattivaihteisto, etuveto.

Teho

polttomoottori: 72 kW (98 hv)/5200 r/min

sähkömoottori: 53 kW

yhteisteho: 90 kW

Vääntö

polttomoottori: 142 Nm (3600 r/min)

sähkömoottori: 163 Nm

Kiihtyvyys 0-100 km/h

11 s.