Uusi kulutus- ja päästömittaus WLTP tulee - pitääkö olla huolissaan?

Päivitetty: 1. syysk. 2018

Tapasin Autoliiton koulutuspäällikön Teppo Vesalaisen, joka perehtynyt WLTP:n saloihin. Alla olevasta videosta voit katsella ja kuunnella, miten asiaan perehtynyt asiantuntija rauhoittelee suomalaisia autoilijoita. Videon alta tekstistä voit lukea yksityiskohtaisempaa tietoa aiheesta.

Uusien henkilöautojen päästö- ja kulutusmittaus muuttuu vaiheittain vuosina 2017-2020. Uusi mittaustapa on nimeltään WLTP, joka tulee sanoista Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure, joka tarkoittaa ‘maailmanlaajuisesti harmonisoitua kevyiden ajoneuvojen testimenettelyä’.


Uusi WLTP-mittaustapa kuvaa aiempaa todenmukaisemmin autojen liikenteessä synnyttämiä päästöjä ja kulutusta. Mittaus tehdään vanhan lailla laboratoriossa, mutta nyt poistuvaa NEDC-mittausta monipuolisempi ja tarkemmin säännöstelty. Sitä kautta tulokset ovat tarkemmin autokohtaisia, eikä vanhaan tapaan mallisarjakohtaisia. Uusi WLTP-mittaustapa nostaa sekä ilmoitettuja kulutuslukemia että CO2-päästöjä.


Ajoneuvoverolain muutokset tulevat voimaan 1 päivänä tammikuuta 2019. Päivää kohden kannettavan ajoneuvoveron määrä lasketaan lain voimaan tullessa voimassa olleiden säännösten mukaisesti 31 päivään joulukuuta 2019.


Ajoneuvoveroa aletaan periä WLTP-pohjaisella taulukolla kaikilta WLTP-tyyppihyväksytyiltä autoilta (myös ennen 1.9.2018 ensirekisteröidyt) vuoden 2020 alussa. Ajoneuvovero kerätään vuoden ajalta etukäteen, joten esimerkiksi sellainen WLTP-auton omistaja, joka saa verolipun 2.1.2019, maksaa 363 päivän ajalta NEDC-pohjaista veroa ja 2 päivän osalta WLTP-veroa. Näin ollen WLTP-taulukko tulee vaiheittain voimaan siten, että 1.1.2020 lähtien lähetettävissä verolipuissa WLTP-autojen ajoneuvoveron perusvero on jo kokonaan WLTP-taulukkoon perustuva.


Trafi informoi tästä auton omistajia verolipun lähetyksessä – verolipussa on siis ensi vuonna siirtymäaikana kaksi eri päästöarvoa ja verotasoa.


Muutoksen vaikutuksia

Autoveron osalta lakia sovelletaan ajoneuvoihin, joiden ensimmäinen veron määräytymispäivä on lain voimaantulopäivänä 1.9.2018 tai sen jälkeen. Jos ajoneuvo on tilattu ennen 1.9.2018 ja sen veron määräytymispäivä on tämän lain voimaantulon jälkeen, verotuksessa voidaan soveltaa verovelvollisen tai verosta vastuussa olevan vaatimuksesta lain voimaantullessa käytössä ollutta verotaulukkoa. Verovelvollisen tai verosta vastuussa olevan on esitettävä vaatimus veroilmoituksella.


Ajoneuvoihin, joiden ensimmäinen autoveron määräytymispäivä on ollut ennen tämän lain voimaantuloa, sovelletaan automaattisesti tämän lain voimaan tullessa voimassa olleita säännöksiä.


Käytännössä isojen ja paljon päästävien autoyksilöiden kohdalla autovero saattaa nousta hyvinkin paljon. Esimerkiksi tietyn Toyotan Land Cruiser -mallin autoveron odotetaan nousevan jopa neljätoista tonnia.


Uusi mittaustapa saattaa muuttaa autovalmistajien moottorisuunnitelmia. Aiempaan mittaukseen erinomaisesti soveltuneet pienen iskutilavuuden turbomoottorit (downsizing) eivät enää saa samanlaista etua kuin NEDC-mittauksessa. Se muuttanee autovalmistajien moottorivalintoja paremmin automalliin soveltuviksi (rightsizing).

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki