Vuoden 2017 parhaimmat autot

Edesmennyt kollegani Peter Geitel arvioi ja valikoi vuoden 2017 lopulla Vuoden Auto Suomessa ehdokkaiden joukosta 10 parasta. Tekstin pohjalta minun Petskun piti kuvata Vuoden Auto Suomessa Top 10 -listan raportti Nummelan Vuoden Auto Suomessa -koeajopäivänä 14.11.2017. Petsku ei kuitenkaan päässyt paikalle, koska hän oli sairaana. Teksti sisältää paljon arvokasta tietoa, joten julkaisen sen nyt KaaraTV:n blogin lukijoiden iloksi sekä hyödyksi.

Autot ovat aakkos- ei paremmusjärjestyksessä.

FORD FIESTA


Taustoja

Seitsemännen sukupolven Fiestan ulkoista olemusta olisi voinut muuttaa enemmänkin, mutta toisaalta edellinen versio on myynyt loistavasti. Don´t change the winning game on ehkä ollut Fordin johtavana ajatuksena uuden Fiestan kohdalla – ymmärrettävästi.

Pikkuautojen 4-metrin luokan ”tunnelma” suurenee ja kovia vaihtoehtoja tulee luokkaan lisää. Fiestan saa myös 3-ovisena, mikä ei ole enää tavanmaista tässä luokassa.


Tilat/tekniikka

Fiesta ei yllä taka- ja tavaratiloiltaan aivan luokan kärkeen, mutta on hyvällä tasolla. Laatuvaikutelma parantunut, ohjaamo on selkeämpi ja käytettävyys helpompaa, mutta suomi ei kuulu (vielä) näytön kieliin. Ajoavustimia on saatavissa runsaasti. Menestyneestä 1.0 Ecoboost—moottorista on saatavissa kolme tehoversiota, 100, 125 ja 140 hv. 5 v/100 000 km takuu on eurooppalaiselle autolle hieno juttu.


Ajaminen

Fiesta on ajoltaan hauska ja napakan sporttinen. Ajoasennosta saa hyvän, ohjaus on erinomainen, joskin hieman sporttisen raskas. Kaiken kaikkiaan iloinen ajokki.


HYUNDAI i30


Taustoja

Hyundai on julkistanut kovan tavoitteen, olla Aasian suurin autonvalmistaja vuonna 2021. Sehän tarkoittaa samalla aivan maailman kärjessä olemista. Kolmannen polven i30 on tässä tavoitteessa tärkeä malli, tyylikäs kokonaisuus Koreasta maltilliseen hintaan. Muotoilu on ehkä hieman varovaista ja tunteita herättämätöntä.


Auto on suunniteltu Euroopassa eurooppalaiseen makuun ja valmistettu Tšekin tasavallassa. Uuden mallin tunnistaa helpoiten keulan muodoista.


Tilat/tekniikka

Kovasti kilpaillun laadun vaikutelma on kohdallaan. Vakiovarustelu on hyvä ja tasoja kolme, joista löytyy myös pikku hienouksia. Kuskin istuimeen saa sähkösäädön ja ratti on sähkölämmitteinen. Takuu on houkutteleva, 5 vuotta ilman km-rajoitusta.

Ohjaamoa on selkeytetty, ja keskinäyttö on 8-tuumaisena hyvän kokoinen.


Tavaratila on mukavat 395 l. Takaistuin on kuitenkin polvitilaltaan hieman ahdas.

Valittavana on kolme bensiinimoottoria ja dieselin kolme tehoversiota. Uutta on takapään monivarsituenta vanhan yhdystukiakselin asemesta. Tekee varmasti hyvää ajettavuudelle.


Ajaminen

Ohjaus on hyvä, samoin suuntavakavuus. Jousitus on hieman kovan puoleinen ja äänimaailma muodostuu lähinnä rengasmelusta. Konstailematon ajettava. I30 on ajoltaan positiivisella tavalla tasapaksu auto, jossa ei juuri ole moitittavaa.

Suurin vahvuus on olla konstailematon käyttöauto tyylillä ja asiallisin varustein, joka ei herätä suuria tunteita suuntaan tai toiseen.


KIA STONIC


Taustoja

Stonic on varteenotettava edustaja uudessa muotiluokassa, pienissä katumaastureiden/tila-autojen kasvavassa ryhmässä. Se perustuu mukavana pidettyyn KIA Rioon ja on alkaen-hinnoiteltu maltillisesti, 18.000 eurosta lähtien. Muotoilu on puhuttelevaa, mutta Stonicin saa vain etuvetoisena. Pituutta malilla on vain 4,14 m.


KIA:n takuu on komeat seitsemän vuotta – alkavatko eurooppalaiset valmistajat jäädä jalkoihin kahden vuoden takuittensa kanssa, vai luoko tämäkin paineita aikojen pidentämiseen. Siitähän on jo ensimmäisiä esimerkkejä.


Tilat/tekniikka

Kuljettajalla on hyvä istuimen korkeuden säätö ja 7-tuuman näyttö on vakiona jo perusversiossa. Takana kaksi matkustajaa pärjää hyvin ja tavaratila on tässä töppöperien luokassa asialliset 352 l. Varustelutasoja on kolme, LX, EX ja TX. Ohjaamoon on valittavissa ilmettä neljästä piristysväristä.


Moottoreista modernein on kolmesylinterinen, 1.0 turbo 120 hepallaan. Vapaasti hengittävät 1,2.litraiset tarjoavat 84 ja 100 hv. Tulossa on 110 hv diesel.


Ajaminen

Stonic on ajoltaan kevyt ja moottorivalikoima tarjoaa riittävän suorituskyvyn. Ohjaus on hyvä, mutta jousitus hieman kovan puoleinen.

Vahvinta Stonicissa on pirteä ja rohkea olemus yhdistettynä koeteltuun tekniikkaan.


MAZDA CX-5


Taustoja

Mazda ilmaantui tähän autoluokkaan yllättäen vasta viisi vuotta sitten, kun CX-5:n ensiversio tuli 2012. Kyseessä on siis ensimmäinen uudistuminen. Autohan on varsin tyylikäs, mutta uudistumista ei helposti huomaa. Ja miksipä pitäisi mennäkään muutamaan paljon, sillä malli on vastannut 1,5-miljoonan myynnillään Euroopassa neljänneksestä merkin myynnistä. Siinä varmasti auttaa kilpailukykyinen hinnoittelu.


Tilat/tekniikka

Tekniikka-alalla Mazda on oman tiensä kulkija. Siinä missä muut valmistajat pienentävät ja ahtavat moottoreitaan, Mazda tekee juuri päinvastoin: luottaa Skyactiv filosofiaansa, eli isoihin yleisimmin 2,2-litraisiin vapaasti hengittäviin. Erikoista on bensakoneiden poikkeuksellisen korkea puristus, kun taas dieseleissä se on harvinaisen alhainen, molemmissa 14,0:1. Suomessa valittavana on yksi n. 160 hv bensiinimoottori ja 150/175 hv versiot samasta dieselistä.


Auton mitat ovat käytännössä ennallaan, mitä nyt korkeus on vähentynyt 3,5 cm, ja tilat hyvät. Ohjaamo on entistä tyylikkäämpi ja multimedia osaa suomea. Takana on hyvät olot kahdelle, polvitila alkaa ahdistaa ensimmäisenä, mutta ei kovin helposti. Tavaratila on SUV-luokassa hyvä 477 l. Varustelutasoja on neljä, mutta valot ovat aina ledit.


Ajaminen

Hyvin monessa autossa alkavat ohjausasiat olla hyvällä tolalla, niin tässäkin. Myös suuntavakavuus on kunnossa. Alusta on edellisen malliin tyyliin pehmeän mukava, kohtalaisen kallisteleva. CX-5 voisi olla jämäkämpikin. Kokonaisuus on maltillisen hiljainen.

Moottorin teho ja vääntö löytyvät turboihin tottuneiden mielestä yllättävän korkeilla kierroksilla. Tämä tuntuu myös hienoisena vaisuutena suorituskyvyssä.

Mazda CX-5 on onnistunut yhdistelmä muotoja, ajo-ominaisuuksia ja tilaa.


OPEL INSIGNIA


Taustoja

Vuonna 2008 ilmestynyt Insignia oli varsin onnistunut auto, mutta parannettavaakin löytyi. Nyt Opel on keskittynyt tähän asiaan ja harpannut samalla tavalla modernimmaksi ja toimivammaksi kokonaisuudeksi, kun Astra pari vuotta sitten.


Kasvanut pituus ja hieman madaltunut kori ovat tehneet linjoille ja tyyliseikoille hyvää. Silti auto on keventynyt edelliseen verrattuna jopa 175 kiloa. Moottorit on modernisoitu ja edellisen polven suurimmat puutteet korjattu. Suomi muuten oli toukokuussa ensimmäinen maa, jossa uusi Insignia tuli asiakastoimitukseen.


Tilat/tekniikka

Akseliväli on kasvanut peräti 92 mm. Tilat ovat väljät ja istuinmukavuus hyvää tasoa. Takana on suorastaan ruhtinaalliset olot. Varustelutasoja on kaksi ja niitä täydentävät maltillisesti hinnoitellut varustepaketit. Valikot ovat myös suomenkieliset, mutta kieliasu on välillä aika kumma.


140 hv 1,5-litrainen uutuusmoottori yhdistettynä 6-vaihteiseen käsivaihteistoon on todella sopiva yhdistelmä näinkin isoon autoon.


Ajaminen

Ohjaamo tarjoaa kuljettajalle hyvän työympäristön. Ohjaus on hyvä, joskin hieman hitaan puoleinen. Kaarrekäytös on miellyttävää ja myös suuntavakavuus on kunnossa – kuten ilahduttavan useilla autoilla nykysin jopa Suomen uraisilla teillä. Jousitus ja vaihteistot toimivat kuin huomaamatta ja 4-vetokin on saatavilla.


Kun vielä Suomeen tulevissa autoissa on perustasoa parempi äänieristyspaketti, Insignian voi sanoa tarjoavan varsin mukavaa tavallista ajamista.


SKODA KODIAQ


Taustoja

Kodiaq on rohkea veto paremminkin ”Octavia-kansaan” tottuneelta valmistajalta. Nyt on haastettu kalliimmat jopa premium-luokan katumaasturit, ja varmasti tässä haasteessa myös pärjätään. Suomessa myytäneen tämän vuoden aikana noin 1.000 isoa Skodaa. Asiakkaat ovat tottuneet Skodan kohdalla hyvään hinta-laatu-tilat –suhteeseen, johon tilanteen mukaan lisätään pienempi tai suurempi annos tyyliä, jopa luksusta.


Tässä valossa on hauska havaita, että vielä löytyy suomalaisia, joille Skodan kaltaisen ”itäauton” omistaminen on jonkinlainen kynnyskysymys. Tosin tätä asiaa on yhä vaikeampi perustella järkisyin…


Kodiaq edustaa 4,7-metrisenä katumaasturina Skodalle uutta täysikokoista autoluokkaa, jossa haastetta varmasti riittää.


Tilat/tekniikkaa

Ohjaamon tunnistaa vaikeuksitta Skodaksi. Näyttö on vakiona 6,5-tuumaa ja lisävarusteisena 8-tuumainen. Kuskilla ja matkustajilla on luontevat olot. Tältä korkeudelta on mukava tarkkailla liikennetilanteita. Auton saa myös 7-paikkaisena. On tosin tiedostettava, että lisäistuimet eivät ole erityisen mukavat, mutta lapsiväki niissä varmasti viihtyy.


Tavaratila on huomattavan kookas, takaistuimessa on 18 cm pituussäätö, joten litrat ovat 5-paikkaisessa 650-835 l. 7-paikkaisena 560-765 l ja lisäistuinten ollessa käytössä tilaa jää vielä varsin kohtuullisesti


Moottoreissa ja vetotavoissa löytyy runsaasti tuttuja vaihtoehtoja, samoin varustelutasossa.


Ajaminen


Kodiaq on helppo ja luonteva ajettava. Ohjaus ehkä yllättää keveydellään, mutta on silti varsin tunnokas. Jousituksessa voi aistia hieman pintakovuutta, mutta kokonaisuutena se toimii jämäkästi.


Jos Kodiaq ehkä yllätti kokoluokallaan, sillä ei varmasti ole mitään hävettävää saman henkisten kilpailijoiden seurassa. Ja hinnoittelu ehkä auttaa lisäämään houkuttelevuutta.


SEAT IBIZA


Taustoja

Seatin ”pikkuauto” oli ehkä yllättäen tässä kokoluokassa ensimmäinen malli, joka sai käyttöön VW-konsernin uuden perusrakenteen. Ja tulokset näkyvät. Ibiza on yllättänyt enemmän kuin esim. saman kokoluokan uutuudet Ford Fiesta, Nissan Micra tai VW Polo. Akseliväli on kasvanut peräti 9 cm, joka tekee auton taka- ja tavaratiloista tässä luokassa poikkeuksellisen isot.


Ibiza on saanut testeissä hyvä vastaanoton. Merkin kasvava myynti näkyy Suomessakin, joskin suurempi lukuja on ollut lupa odottaa. Hyvä näinkin.


Tilat/tekniikka

Kuljettajalla on ohjaamossa luontevat olosuhteet. Hyvän ajoasennon löytää helposti. Jos jotain haluaa arvostella, niin käyttövalikoiden toiminnoissa löytää toivomisen varaa. Tämän, ja monen isommankin auto tapaan takaistuin on muotoilta mukavaksi kahdelle, joten kolmas ei mahdu mukavasti mukaan.


Tekniikka- ja varustelupuolella löytyy konsernin muiden merkkien tapaan runsaasti valinnan varaa.


Ajaminen

Uusi Ibiza on myös ajoltaan helppo kaveri. Ohjaus on kiva, suuntavakavuus kunnossa, samoin myös kaarrekäytös. Ominaisuudet on onnistuttu tekemään hyvin monipuolisiksi. Näillä eväillä pärjää niin taajamissa kuin maanteillä. Jousitus on mukavan jämäkkä ja antaa ajolle urheilullista leimaa.


Seat on onnistunut Ibizassa hyvin. Nämä nelimetriset ”entiset pikkuautot” sopivat olemukseltaan, tekniikaltaan, varusteitaan ja turvallisuudeltaan jo muuhunkin roolin kuin perheen kakkosautoksi.


TOYOTA C-HR


Taustoja

C-HR, Coupe High Rider edustaa Toyotan kohdalla varsin rohkeaa muotoilukieltä, ja mallimerkinnän kohdalla mielikuvituksen puutetta – ainakin Hondan mielestä. Eikä Toyotan väkikään mitenkään pullistele nimivalinnan kohdalla.


C-HR ei ole takaosaltaan niin coupe, kuin linjat äkkiä katsoen antaisivat luulla. Toisin kuin eräiden premium-merkkien coupemaastureiden kohdalla, tässä katto jatkuu pitkälle aika suorana., Erikoisuutta silti kyllä riittää monine pokkauksineen ja koloineen.


Tilat/tekniikka

Kuten monessa muunkin nykyauton tapauksessa, myös C-HR on päässyt nauttimaan uudesta perusrakenteesta. Tämä merkitsee pitempää akseliväliä, pieniä koriylityksiä ja matalaa painopistettä, seikkoja joista ei ole pahaa sanottavaa tilankäytön tai ajo-ominaisuuksien kannalta.


Auto on sisältäkin hieman futuristinen, sitä kai kuuluu odottaakin, mutta kaikki on silti toimivaa, erityisesti jos Toyotan logiikka on tuttu. Muotoilun takia takaviisto näkyvyys on heikko ja takamatkustajien näköalat huonot kiitos korkeiden ikkunalinjojen ja suurten etuistuinten selkänojien. Takaistuimella on enemmän tilaa kuin muotoilun perusteella luulisi. Takaovien korkealla sijaitsevien vaakasuorien avauskahvojen käytännöllisyys on uhrattu paljolti muotoilun alttarille.


1,2 –litrainen moottori tarjoaa 116 hv ja 1,8-litrainen 122 hv, mutta jälkimmäinen on etuvetoinen hybridi tutulla tekniikalla. Muuten voi valita 2- tai 4-vedon. Automaatti on muuttuvavälitteinen CVT.


Ajaminen

Suoraan ajettaessa japanilainen ohjaus ei vieläkään ole erityisen tunnokas, joten suuntavakavuudessa on aistittavissa pientä toivomisen varaa. Mutkissa olemus jotenkin ryhdistäytyy. Suorituskyky on melko vaatimatonta luokkaa, ainakin jos on ollut muotoiluperusteisia odotusarvoja. Jousitus on jonkin verran pintakova, mutta vastaavasti siitä löytyy kantokykyä.


C-HR on Toyotan muotoiluosastolta jopa yllättävän rohkea veto. Tuttu tekniikka ja hybridin mukana olo mallivalikoimassa lienevät päällimmäisiä perusteita sille, että näitä coupe-maastureita myydään 2017 varmaan yli 2.000 yksilöä. Syyskuun lopussa oli plakkarissa jo runsaat 1.500.


VOLVO XC60


Taustoja

Volvo voitti Vuoden Auto Suomessa –tittelin viime vuonna uudella 90-sarjalaisella (lippu)laivallaan, mutta eipä varmasti ole heikoilla tämä uusi XC-kuusikymppinenkään. Jotkut ovat jo lausahtaneet, että tämä on kaikkien aikojen paras Volvo.


Eikä ole tämäkään 4,7-metrisenä pieni, mutta kuitenkin melkein 30 cm 90:stä lyhempi. Uutuudessa on paljon edistystä, tyyliä ja turvallisuutta. Tuntuisi että kyseessä voisi olla hyvä isoveljen korvike. Eikä tämä häpeä myöskään kovien saksalaisten seurassa.


Tilat ja tekniikka

XC60 jakaa isoveljen perusrakenteen, tietysti hieman pienemmässä mittakaavassa. Auto on aina nelivetoinen. Jos on ulkoinen olemus hyvän näköinen, sisäilme on tuttua Volvoa, mutta tietenkin tyylillä toteutettuna. Ajoasento on kohdallaan ja nappuloita vähän. Monet asiat hoidetaan suomenkielisen 9-tuuman näytön kautta. Takaistuin on tässäkin tapauksessa muotoiltu voimakkaasti kahdelle, joten kolmas matkustaja pudottaa mukavuustasoa selvästi.


Turvallisuusavustimia on taas tullut lisää, vaikkapa väistö, nokkakolarien esto, kuolleet kulmat jne. 2-litraisten bensiini- ja dieselmoottoreiden yhteyteen valitaan miltei aina 8-vaihteinen automaattilaatikko.


Ajaminen

Kuski saa olla hieman kranttu, jos aikoo moittia ajamista joiltain osin. Ohjaus on tunnokas, asiat kunnossa suoraan tai mutkitellen ajamisen kannalta ja jousitus mukavan jämäkkä. Auto on luokkansa vaatimusten mukaisesti hiljainen jopa rengasääniltään. Suorituskykyä voi hankkia lompakon mukaan.


Tässä on oiva auto sellaiselle, joka ei tarvitse XC90:n jättikokoa ja –tiloja. Onko sitten oikein että näin kallis auto kamppailee vuoden auto-tittelistä ja varmaan myös pärjää hyvin, siinäpä filosofeille pohdittavaa. Otetaanpa esimerkkinä, että D5 Business Inscription –versio maksaa runsaat 68.000 euroa ja se on helppo lisävarustaa sadan tonnin peliksi.


VW T-ROC


Taustoja

Volkkarin Polo ei ehtinyt mukaan vuoden auto kamppailuun, koska Suomeen tulo jäi niin myöhään. T-Roc on kuitenkin Polon veli ja Seatin Aronan serkku. Ja muotoilultaan Polon rinnalla jonkinlainen irtiotto usein konservatiivisena pidetyltä tehtaalta. Onko uusi autoluokka antanut enemmän vapautta? Polo on varmasti hieno pikkuauto, mutta tuntuu jotenkin vanhahtavalta kauralta tähän verrattuna. Uusin muodoin tehdas on ilmoittanut hakevansa asiakkaita kaiken ikäisistä autoilijoista.


T-Roc on nuorekas Audi Q2:n sukulainen, lähtöhinnatkin sen kertovat; bensamallit 23-27.000, dieselit 32-37.000.


Tilat/tekniikka

Autolla on pituutta melkein millilleen samat 4,14 m, kuin Kian Stonicilla. On siis luonnollista, ettei voida puhua tilaihmeestä. Perusvarustelun lisäksi on tarjolla kaksi rinnakkaista saman hintaista, mutta eri henkistä vaihtoehtoa, Style ja Sport.


Laatuvaikutelma on hyvä, samoin kuljettajan olot. Istuimet ovat asialliset ja auto tarjoaa sentään kohtuulliset tilat neljälle.


Ajaminen

Ohjaus on kevyt mutta tunnokas, ajaminen täsmällistä ja jämäkkää. Mieleinen tekniikka, suorituskyky ja kulutuslukemat asiakas voi valita konsernin monipuolisesta ja kattavasta valikoimasta.


Tulee olemaan mielenkiintoista seurata, kuinka merkittäväksi pienen kokoluokan katumaastureiden kiinnostavuus kasvaa. Niissä on paljon samaa, kuin pikkuluokan matalammissa henkilöautoissa. Korkeampi ja mukavampi ajoasento alkaa kuitenkin vallata alaa yhä enemmän, samaa tahtia kun kuljettajien keski-ikä kasvaa.


Peter Geitel ja Antti Liinpää

0 comments