Ystävä, kollega ja moottoriurheilumies Peter "Petsku" Geitel on poissa

Peter Geitel 20.7.1945-18.8.2018.


Peter Geitel 20.7.1945-18.8.2018
Peter Geitel Alastaron moottoriradalla syksyllä 2015 Seat Leon Cupran kuvauksissa

Minulla oli ilo ja kunnia tutustua Peter Geiteliin joulukuussa 2005. Olin tuottanut Neloselle Koeajo.tv-nimistä autoiluohjelmaa, mutta vuoden 2006 alussa autoiluohjelman tuotanto siirtyi isompiin ja osaavampiin käsiin. Nordisk Film & TV Finland tuotti Start!-nimistä ohjelmaa, jonka esitykset oli määrä alkaa tammikuussa. Nelosen ohjelmapäällikkö Jorma Paakkari ja Nordiskin vastaava tuottaja Ismo Valkki oli pestanneet Vauhdin Maailmaa yli 30 vuotta luotsanneen moottoriurheilumiehen ja automiehen Peter Geitelin ohjelman koeajajaksi.


Otin yhteyden Startin tuottajaan Henry Aflechtiin ja kysyin mahdollisuutta "ojentaa viestikapula" ohjelmamme viimeisessä lähetyksessä uuden ohjelman koeajajalle Peter Geitelille. Ideaani pidettiin hyvänä, joten tapasimme Vaunulan Ford-myymälässä haastattelun merkeissä Tuusulan Sulantiellä viimeisen Koeajo.tv-jakson kuvauksissa. Peter teki vaikutuksen. Hän oli huumorintajuinen, sivistynyt ja ystävällinen.


Puoli vuotta myöhemmin Start!-ohjelman tuottamisvastuu siirtyi minulle ja samalla tarjoutui mahdollisuus saada Petsku mukaan tuotantotiimiin. En epäröinyt hetkeäkään, sillä Peter Geitel oli legenda moottoriurheilupiireissä ja tehnyt ensimmäisen koeajoraporttinsa Tekniikan Maailmaan 1960-luvulla.


Kehitimme yhteistyössä Petskun ja Jorma Paakkarin kanssa Start!:iin konseptin nimeltä 'Kuukauden koeajo', jossa koeajoimme Petskun kanssa yhdessä jonkun kiinnostavan autouutuuden. Konseptia kehitettäessä Petskulle oli tärkeää, että koko puolen tunnin ohjelmapaikalle tuotettu nettokestoltaan 23 minuuttinen ohjelma pyhitetiin ko. auton koeajolle. Tämä kuvasti hyvin suuresti arvostamaani rautaista ammattilaista, Peter Geiteliä.


Petsku halusi aina tehdä asiat mahdollisimman hyvin. Hän kirjoitti jokaisen Startiin tai Kaaraan toimittamansa koeajon ennakkoon sanatarkasti paperille. "Mä duunaan kässärin ja lähetän sen sulle ennen kuvauksia niin voit tehdä omat merkintäsi", Peter sanoi lukemattomia kertoja puhelimessa ennen koeajon kuvauksia.


Olen myös ymmärtänyt, että varsinaisessa päätyössään Vauhdin Maailman päätoimittajana, josta hän jäi eläkkeelle vuoden 2007 keväällä, Petsku oli hyvin tarkka. Hän halusi, että lehti taltioi suomalaista moottoriurheilua ja sen vaiheita mm. tuloksien osalta mahdollisimman kattavasti.


Katsojat arvostivat Petskun pedantteja, mutta mukavasti pilkettä silmäkulmassa toimitettuja koeajoraportteja. Sain paljon positiivista palautetta ja hän tekemissään koeajoissa oli aina hyvät katsojaluvut.


Työparina Petsku oli mitä mainioin. Pikkutarkka valmistautuminen näkyi kuvauksissa suurena sujuvuutena. Kuvasimme pitkiä koeajoja monilla kameroilla ja kuvakulmilla nopeasti ja tehokkaasti. Se kuvasti myös Petskua. "Kun on töiden aika, keskitymme täysillä niihin", Peter ohjeisti minua.


Yrittäjänä arvostin kollegaa, joka ymmärsi tehokkaan tekemisen päälle. Erinomainen esimerkki on Petskun viimeiseksi Kaara-koeajoksi jäänyt Ford Rangerin koeajo, jonka kuvasimme Mäntsälän sekä Lahden maisemissa toukokuussa 2016. Kuvasimme noin 17 minuutin kattavaan koeajoraporttiin vain vajaa kolme tuntia. "Me olimme aika tehokkaita taas, eiksvaan", Petsku sanoi kuvauksien jälkeen. Niin olimme, jälleen kerran.

Kaaran tv-ohjelman loppui Kutosella kesällä 2016. Sen jälkeen minulla ei ollut enää mahdollisuutta tuottaa Petskun kanssa koeajoraportteja vanhaan tapaan. Sairaus todettiin kesällä 2017 ja hoidot alkoivat saman vuoden elokuussa. Olimme koko ajan yhteyksissä ja Peter kävi mm. tutustumassa Mercedeksen uuteen avolavaan syksyllä 2017, mutta koeajoa emme enää ehtineet tehdä. "Voinnin mukaan", Petsku sanoi.


Ilokseni vointi oli loka-marraskuussa 2017 niin hyvä, että Petsku toimitti minulle Vuoden Auto 2018 -ehdokkaista 10 kärkituotteen raportin. Meidän oli tarkoituksena kuvata se yhdessä Nummelassa Auto- ja liikennetoimittajien tilaisuudessa, mutta Petsku joutui perumaan kuvaukset kuumeilun takia.


Jään suuresti kaipaamaan ystävääni ja kollegaani Peter "Petsku" Geiteliä. Sinun kanssasi oli helppoa ja hienoa tehdä töitä. Töiden ulkopuolella olit hauskaa, terävää ja huumorintajuista seuraa. Kiitos näistä vuosista.


Soitit toukokuussa 2018 ja kerroit, että nyt tilanne on huono. En ymmärtänyt tai uskonut, sillä toivo hoitojen tehoamisesta oli niin suuri. Myöhemmin tajusin, että halusit kiittää yhteisistä vuosistamme ja ystävyydestä, kun vointi oli vielä hyvä. Tuolloin Petskun hoidot lopetettiin, koska ne eivät tehonneet. Nyt minulla on mielessä virke tuosta puhelusta: "Taivaassa tavataan." Siihen minä uskon ja sitä minä toivon, Petsku.


Antti Liinpää, Peter Geitelin kollega ja ystävä 2006-2018

Peter Geitel 20.7.1945-18.8.2018
Peter "Petsku" Geitel Kaaran ensimmäisen koeajon kuvauksissa kesällä 2014.